Sastanak Vlade RS i EBRD-a: Dva važna projekta u najavi

26.05.2022. 10:41 / Izvor: Akta.ba
projekti

Tokom sastanka, razmotrene su trenutne aktivnosti na pripremi dva velika infrastrukturna projekta.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je jučer sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), predvođenom Suzan Goranson (Susan Goerensson), direktoricom Odsjeka za infrastrukturu EBRD-a. 

"Tokom sastanka, razmotrene su trenutne aktivnosti na pripremi dva velika infrastrukturna projekta – modernizaciji željeničke pruge na dionici Šamac - Doboj - Rječica, ukupne dužine 98 kilometara (62 kilometra željezničke pruge na jednokolosečnoj dionici Šamac - Doboj i oko 36 kilometara na dvokolosijeku dionica Doboj - Maglaj), te planirane rekonstrukcije putnog pravca Foča – Šćepan Polje, do granice sa Crnom Gorom", saopšteno je iz ureda Vlade RS.

Također, razgovaralo se o mogućnostima za saradnju sa EBRD-om u projektima zaštite životne sredine, sa naglaskom na projekte vezane za upravljanje otpadom. 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da bi modernizacija željezničkog koridora Vc, u dijelu koji prolazi kroz Republiku Srpsku i putnog pravca Foča – Šćepan Polje bila od velikog značaja za infrastrukturno povezivanje, s obzirom na to da je riječ o jako važnim koridorima.

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, kao i v.d. direktori Željeznica Republike Srpske i Puteva Republike Srpske Željko Radić i Davor Kostrešević. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije