Pogledajte dokle se stiglo sa izgradnjom dionice Tarčin – Ivan

27.05.2022. 07:58 / Izvor: Akta.ba
dionica tarčin

Izgradnja dionice Tarčin – Ivan, južno od Sarajeva, u punom je zamahu.

Izgradnja dionice Tarčin – Ivan, južno od Sarajeva, u punom je zamahu.

Poddionicu čine dva dijela LOT 1, koji je dužine 4,9 kilometara i kreće od Tarčina do ulaza u tunel Ivan i LOT 2, koji je sam tunel Ivan dužine 1.760 metara s dijelovima otvorene trase u dužini od 150 metara. Jedan od projekata LOT-a 1 je most Raštelica 2, dužine 610 metara, koji sa svojih 19 raspona premoštava magistralnu cestu i širu dolinu.

Na LOT 1 nastavlja se tunel Ivan, dužine 4,9 km, tako da je ukupna dužina poddionice Tarčin - Ivan 6,9 km. Vrijednost investicije je 250 miliona KM bez PDV-a.

Youtube kanala "4Life" objavio je najnoviji snimak pregleda radova na ovoj dionici.

Na ovu poddionicu nadovezuje se spojna cesta na kojoj će se nalaziti buduće naplatne kućice i koja će osigurati komunikaciju magistralne ceste M17 i autoceste A1.

Prema ugovoru rok za završetak radova bio je kraj maja 2022. godine.

Razlozi kašnjenja su djelimično izazvani korona virusom, manjkom resursa na tržistu ali  i lančanim poskupljenjem građevinskog materijala i usluga. Direktora kompanije Euro-Asfalt, Jasmin Bučo, ndavno je kazao da se završetak radova očekuje polovinom augista ove godine.

Nakon što bude puštena u promet, putnici više neće morati koristiti stari put preko prijevoja Ivan, uključujući stari tunel Ivan (magistralni) koji se često uzima kao granica između Bosne i Hercegovine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije