Ovako izgleda odbijeno idejno rješenje za uređenje trga ispred "Bičakčića"

01.07.2022. 12:51 / Izvor: Akta.ba
trg centar

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala je negativno mišljenje o projektu Općine Centar o uređenju trga ispred zgrade preduzeća Sarajevo-šume

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala je negativno mišljenje o projektu Općine Centar o uređenju trga ispred zgrade preduzeća Sarajevo-šume, tj. ispred objekta Bičakčić u Kranjčevićevoj ulici.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić objavio je jučer odgovor Komisije kojom trenutno, nakon Faruka Kapidžića, predsjedava Anđelina Ošap Gašanović u kojem se za ponuđeno idejno rješenje navodi da su intervencije "neiskrene", "tehnički neprovodive", a neke "pretjerane", te da "predložene intervencije nisu u skladu sa Odlukom". 

"Na slikama ispod je današnji izgled platoa ispred upravne zgrade Sarajevo-šuma, kao i prijedlog odbijenog rješenja. Ovo je, zapravo dokaz zašto je donesena odluka o "Zaštiti istorijskog urbanog krajolika", a koja je usmjerena direktno protiv naših napora da unaprijedimo i podignemo kvalitet života naših sugrađana. Procijenite sami. A, mi ćemo se nastaviti boriti za hobotnicom koja, od silne ljubomore i pakosti, ne želi dobrobit građankama i građanima", naveo je Mandić.

 

trg centar

 

Negodovanje zbog odbijenog rješenja izrazio je i Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković koji tvrdi da Općina Centar ne može urediti trg ispred preduzeća Sarajevo-šume zbog kadrova HDZ-a i SNSD-a koji odlučuju o investicijama u Sarajevu, prozivajući člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić.

Na njegove tvrdnje vrlo brzo je odgovorio bivši ministar u Vladi KS Faruk Kapidžić i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika koji je njegovo izlaganje nazvao "hrabrošću bez znanja - glupošću bez kraja".

Kapidžić kaže da Komisija nije dala saglasnost jer projekat nije u skladu sa mjerama zaštite o Historijskom urbanom krajoliku koju je donio prošli saziv komisije, za razliku od npr. projekta uređenja parka Jelena Vitas.

trg centar

"Da, naravno da nismo dali saglasnost jer projekat nije u skladu sa mjerama zaštite odluke o Historijskom urbanom krajoliku koju je donio prošli saziv komisije, za razliku od projekta trga Jelene Vitas kod Bosanskog kulturnog centra ili projekta trga Oslobođenja - Alija Izetbegović ili desetina drugih dobro urađenih projekata koji su u posljednjih godinu i po dobili pozitivna mišljenja", pojasnio je Kapidžić putem Facebook profila.

No, prema komentarima na objavu načelnika Mandića, ni mišljenje građana ne razlikuje se mnogo od mišljenja struke.

Većina nezadovoljnih građana poručujući da je ideja odlična, ali realizacija amaterska.

"lustracija level obdanište. I očekujete da ovako nešto bude usvojeno? Pa spasili su vas sve ofiraže. Ovo bi vam bilo haman u rangu otvaranja trotoara kod Predsjedništva", jedan je od komentara.

Iz Eko Akcije smatraju da se svaki povod koristi za sveopću kuknjavu, gdje je najmanje bitno kako će se urediti nekoliko desetina kvadratnih metara ovog betona na prostoru između tri prometne ulice, ali je itekako bitno kako da se izmijene regulacioni planovi u pojedinim dijelovima grada kako bi se ucrtali novi tajkunski neboderi, što će građane Sarajeva zauvijek osuditi da dišu zagađeni zrak.

"Jedine prepreke su odluka Komisije o zaštiti nacionalnih spomenika o proglašenju historijskog jezgra Sarajeva historijskim spomenikom, što bi trebala biti efikasna brana daljem betoniranju grada i Studija o urbanim ventilacionim koridorim i utjecaju visokih zgrada. Studiju već pokušavaju srušiti na Skupštini Kantona, a odluku Komisije, nakon što im je propao pokušaj da je obore na Ustavnom sudu BiH, i dalje pokušavaju osporiti na svaki mogući način, otud i ova kuknjava zbog odbijenice prijedloga projekta", poručili su iz Eko Akcije.

odgovor komisije

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije