Pogledajte kako izgleda gradilište na tunelu Kobilja Glava

25.07.2022. 08:43 / Izvor: Akta.ba
tunel kobilja glava

Prošli mjesec počeli su pripremni radovi za gradnju tunela Kobilja Glava, koji je nastavak na dionici sarajevske Prve transverzale.

Prošli mjesec počeli su pripremni radovi za gradnju tunela Kobilja Glava, koji je nastavak na dionici sarajevske Prve transverzale.

Izgradnjom tunela građani će dobiti sigurnost, rasterećenje gužvi u saobraćaju, kao i kvalitetniju povezanost sa ostalim kantonima.

Tunel će biti izgrađen kao nastavak na dionicu Prve transverzale, a sastojat će se od dvije cijevi. U njemu će biti ugrađena najsavremenija rasvjeta, ventilacija, sistem vatrodojave i videonadzora, saobraćajne signalizacije te ostala neophodna oprema.Tunel će kako su najavili uveliko promijeniti sliku saobraćajne infrastrukture. 

Nakon završetka pripremnih radova, radovi na projektu izgradnje tunela bit će izvođeni u dvije sekcije - Sekcija 1 koja podrazumijeva izgradnju tunela Kobilja Glava i Sekcija 2 koja uključuje izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela Kobilja glava sa magistralnim putem M-18 u naselju Hotonj.

Projekt se provodi u skladu sa procedurama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a rok za izgradnju obje sekcije je dvije godine od početka radova.

Vrijednost ugovora je 31,1 milion eura, bez PDV-a. Izvođač radova je firma Euro-Asfalt, a nadzor nad projektom vrši JV-IRD - PPG.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije