Petrović: Ne postoji opravdan razlog za blokadu elektrana na Bistrici

04.08.2022. 09:49 / Izvor: Akta.ba
Hidroelektrana

Energetski sistem Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri stepenasto raspoređene elektrane, prema sadašnjim cijenama struje, prihodovaće godišnje 50 miliona eura, rečeno je jučer u Foči.

Energetski sistem Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri stepenasto raspoređene elektrane, prema sadašnjim cijenama struje, prihodovaće godišnje 50 miliona eura, rečeno je jučer u Foči gdje je kancelariju otvorila Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering koja će graditi elektrane. 

Direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović naveo je da je ukupna instalisana snaga ovog sistema 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat-časa električne energije.

Petrović je istakao da je u vrijeme kada je rađena studija izvodljivosti i projektna dokumentacija bilo perdviđeno da tri elektrane na rijeci Bistrici godišnje donose sedam miliona eura prihoda, ali da će sa trenutnim cijenama prihod biti 50 miliona eura.

"Ako je prije njena isplativost bila 16 godina, sada se njena isplativost svela na četiri godine", istakao je Petrović.

On je nazvao spletkarenjem i insinuacijama određene navode o štetnom uticaju na životnu sredinu.

"Upravo ovakvi mali pribranski objekti i pregradni profili omogućiće razvoj i turizma, održavanje životinjskog i biljnog svijeta, jer ćemo i tokom cijele godine imati izdašnije protoke vode, čuvaće se u akumulacijama na nekoliko stepenica. To je važno reći jer postoje pojedinci koji žele da blokiraju proizvodnju novog kilovat-časa u Republici Srpkoj", rekao je Petrović.

On je dodao da ne postoji opravdan razlog za blokadu, te da su sve procedure davno završene za ovaj projekat i da je u toku obnavljanje ekološke dozvole.

Pripremne radove na Bistrici obišao je i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je istakao da već urađeno 10 kilometara pristupnih puteva.

"Vrijednost projekta je 103 miliona eura i plan nam je da se uz izgradnju ovog objekta pokrenu aktivnosti na uređenju vodotoka rijeke Bistrice u naselju Miljevina i eliminiše trajno rizik od poplava", rekao je Đokić.

On je naveo da bi sistem od tri elektrane trebalo da bude završen najduže za četiri godine, dodavši da je od velike važnosti što će na izgradnji biti angažovan veliki broj domaće radne snage.

Đokić je zahvalio Kineskoj nacionalnoj aero-tehnološkoj korporaciji za međunarodni inženjering za saradnju i parterstvu sa Republikom Srpskom.

Direktor fočanske kancelarije ove kineske kompanije Vej Ping rekao je da je uz pristupne puteve urađeno više od 30 istražnih bušotina.

"Bušotine su na dubini većoj od 50 metara da bi se ispitalo tlo i ustanovili uslovi za gradnju, koji trenutno pokazuju da je potreban naporan rad za izgradnju ovog pregradnog mjesta, ali smo uporni i znamo da možemo to da postignemo", rekao je Ping.

On je dodao da će na izgradnji sistema hidroelektrana na Bistrici za lokalno stanovništvo biti otvoreno više od 200 radnih mjesta.

Uz radnike iz Kine, već je angažovan određeni broj Fočaka, a jedan od njih Branko Perović kaže da mu je ovo prvo radno iskustvo u stranoj kompaniji.

"Uslovi rada su na visokom nivou, saradnja sa kolegama je odlična. Porodičan sam čovjek, imam ženu i malo dijete i ovaj posao mi mnogo znači. Nadam se da je ovo samo početak mog radnog odnosa sa kineskom kompanijom i da nas u budućnosti očekuje još projekata u BiH, a možda i u drugim zemljama", rekao je Perović.

Hidroelektane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće "Hidroelektrane na Drini", koje je većinski vlasnik.

Novčanu podršku pružiće i "Elektroprivreda Republike Srpske". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije