Tunel Ivan će biti otvoren najkasnije sredinom septembra

11.08.2022. 10:02 / Izvor: Federalna.ba
tunel Ivan

Tunel Ivan, centralna tačka koja povezuje dionicu magistralne ceste M17 Tarčin - Konjic, trebao bi biti završen do kraja ljeta ove godine.

Tunel Ivan, centralna tačka koja povezuje dionicu magistralne ceste M17 Tarčin - Konjic, trebao bi biti završen do kraja ljeta ove godine. 150 ljudi u svakom trenutku radilo je na probijanju dvocijevnog tunela. Projekt vrijedan 67,5 miliona eura značajno će skratiti put iz Sarajeva prema Hercegovini.

Radovi na probijanju tunela Ivan započeti su u januaru 2021. godine. Vlada FBiH i JP Autoceste rade na tome da ubrzaju izvođenja radova na ovom koridoru, te nastoje prevazići probleme uzrokovane globalnom krizom. Izvođač radova na ovoj poddionici je preduzeće Euroasfalt Sarajevo, a nadzor nad izgradnjom vrši firma iz Italije.

“Uprkos svim problemima koji su se dešavali na ovom projektu, dobro smo napredovali i vrlo smo zadovoljni nadzorom i izvođačem radove”, kazao je Armir Šahur, inžinjer IDR Engineeringa.

Minela Bašić je glavna inžinjerka za količine i planiranje na projektu tunela Ivan: “U tunelu tokom izgradnje smo se susreli sa kolapsima, sa curenjem, sa promjenom materijala. U jednom trenutku smo imali materijal gdje je trebalo miniranje, a nakon toga vrlo mekanu zemlju koja je trebala iskop u koracima po pola metra. Sve smo to uspjeli prevazići, zajedno sa izvođačem, i napraviti jedan vrlo dobar tunel”.

Druga cijev tunela Ivan dužine 1.721 metar probijena je tri sedmice prije predviđenog roka. Radilo se 24 sata u tri smjene. To je ujedno i jedan od posljednjih koraka ka završetku radova ovog značajnog infrastrukturnog projekta.

“Mi smo se organizovali, tako da smo radili neprekidno tokom čitavog perioda 24 sata. U prosjeku dnevna angažovanost radnika bila je 30 do 40. Međutim, sada, kada su došli u pitanje završni radovi, taj broj se znatno povećao”, navodi Ejub Balić, glavni građevinski inžinjer na tunelu Ivan.

Brojne nedaće, ipak, nisu bile razlog za prestanak radova na dionici izgradnje tunela Ivan magistralne ceste M17. Iako je završetak radova najavljen za kraj ovog mjeseca, nadležni mole građane za strpljenje. Tunel će biti otvoren najkasnije sredinom septembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije