Kreće izgradnja tunela na južnoj mostarskoj obilaznici

29.08.2022. 11:19 / Izvor: Akta.ba
tunel

Foto: fena

Tunel se nalazi na trasi južne mostarske obilaznica, dionica Miljkovići – Rodoč – veza na cestu M17.

U Gradskoj vijećnici Mostar u utorak, 30. kolovoza, s početkom u 11 sati bit će upriličeno potpisivanje ugovora za izvođenje radova na izgradnji tunela Novi dužine 900 metara.

Tunel se nalazi na trasi južne mostarske obilaznica, dionica Miljkovići – Rodoč – veza na cestu M17.

Vrijednost ugovorenih radova je 25.131.195,29 KM, a isti će se financirati iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je vrijednost ugovora za nadzor 724.524 KM.

Rok za završetak radova je 24 mjeseca.

Potpisivanju ugovora nazočit će gradonačelnik Mario Kordić, direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić te predstavnici izvođača – JV u sastavu Hering d.d. Široki Brijeg i Azvirt LLC, Azerbajdžan, predstavnici nadzora koji čine grupa ponuđača – IGH d.o.o. Mostar, Integra d.o.o. Mostar i Divel d.o.o. Sarajevo.

Radovi na tunelu Novi nastavak su aktivnosti koje implementira JP Ceste Federacije BiH, urađenih u sklopu projekta Južna obilaznica Mostara LOT 1, a koje obuhvaćaju radove na trasi od rotora Varda do ulaza u tunel Novi dužine cca 1.700 metara, uključujući i vijadukt Marijanovića draga dužine 200 metara.

U sklopu projekta izgradnje tunela Novi izvodit će se radovi na glavnoj i servisnoj tunelskoj cijevi.

Unutar glavne tunelske cijevi predviđeni su svi neophodni infrastrukturni elementi: protupožarne niše, SOS niše, elektro niše i drenažne niše. Veza između glavne i servisne tunelske cijevi, koje su na osovinskom rastojanju od 25 metara, bit će ostvarena s tri poprečna prolaza na dužine 18 metara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije