Predstavljen idejni projekat brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – Hrvatska

12.09.2022. 08:28 / Izvor: Akta.ba
brza cesta

Prvog dana EKOBIS sajma upriličena je prezentacija idejnoj projekta brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – RH, u organizaciji preduzeća Autoceste FBiH.

Prvog dana EKOBIS sajma upriličena je prezentacija idejnoj projekta brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – RH, u organizaciji preduzeća Autoceste FBiH.

"Institut za građevinarstvo IG Banjaluka predstavio je idejni projekat trase za BC Bihać – Cazin – Velika Kladuša – RH koji donosi uštedu od preko 500 mil KM. Prema prvom prijedlogu brza cesta, sjekla bi brojna naseljena mjesta i proizvodne zone. Druga ponuđena projekcija, izbjegla bi ovaj problem, a trasa bi, uz manji broj tunela i mostova, bila skraćena za dva kilometra", saopšteno je na sajtu Autocesta FBiH.

brza cesta

U narednim koracima radiće se geološka i ostala ispitivanja i promatranja i neophodno je učešće lokalnih zajednica kao i mjesnog stanovništva. Sljedeća faza je izrada dijela glavnog projekta što je uslov za raspisivanje tendera za izgradnju. U međuvremenu je potrebno ishodovati urbanističke suglasnosti.

"JP Autoceste FBiH zajedno sa Vladom FBiH nastoji intenzivirati sve aktivnosti kako bi izgradnja brze ceste u USK započela sljedeće godine. Uskoro će otvoriti i svoj ured zbog lakše i jednostavnije komunikacije i ispravnijeg pristupa u prikupljanju bitnih informacija", saopštili su. 

Nova cestovna komunikacija u Unsko-sanskom kantonu je planirana kroz izgradnju dviju brzih cesta, to su Bihać-Jajce -Travnik-Lašva i Bihać – Cazin – Velika Kladuša – granica RH, koje će na najbolji način pospješiti povezanost općina i gradova USK tako i prema drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, te naravno prema Evropskoj uniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije