Počinje rekonstrukcija Apelove ceste, uskoro kraćim putem do Trebevića

16.09.2022. 11:01 / Izvor: Akta.ba

Građani Sarajeva uskoro će moći od centra grada do Trebevića stizati mnogo kraćim putem, koristeći saobraćajnicu zvanu Apelova cesta.

Građani Sarajeva uskoro će moći od centra grada do Trebevića stizati mnogo kraćim putem, koristeći saobraćajnicu zvanu Apelova cesta koja se nalazi na obroncima planine Trebević i predstavlja vezu zaštićenog područja Trebević i gradske jezgre.

Apelova cesta je direktna i najkraća ruta do Trebevića bez korištenja putne infrastrukture manjeg bh. entiteta, ali je trenutno u veoma lošem stanju i neupotrebljiva, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo. 

Svjestan važnosti ovakvog projekta za cijeli grad Sarajevo, kao i potrebe za kvalitetnom putnom infrastrukturom koja će rasteretiti postojeće saobraćajnice prema Trebeviću, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić odlučio je ovaj projekat uvrstiti u svoj program rada.

Rekonstrukciju Apelove ceste Općina Stari Grad Sarajevo počet će u ponedjeljak, 19. septembra.

apelova cesta

Na ovaj način saobraćajnica će se vratiti u upotrebu, a građanima osigurati puno bolja infrastruktura, posebno stanovnicima mjesnog područja Hrid-Jarčedoli.

Postojeća trasa Apelove ceste je makadamska i na pojedinim dionicama je značajno oštećena djelovanjem vremenskih prilika. Projektom je predviđena izgradnja nove, odnosno rekonstrukcija i proširenje dijela postojeće Apelove ceste u ukupnoj dužini od 900 metara.

Za realizaciju ovog projekta potpisan je sporazum o saradnji sa Direkcijom za ceste KS koja za radove izdvaja 400.000 KM. Općina Stari Grad Sarajevo osigurala je projektnu dokumentaciju i provela izbor izvođača radova, te obezbijedila dodatnih 34.000 KM za radove.

Radove će izvoditi firma "Ado-Trans" d.o.o. iz Visokog, a rok za završetak je 60 kalendarskih dana. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije