tvek

Investicije / PROJEKTI

U BiH se gradi postrojenje za proizvodnju eksploziva

Tvornica eksploziva Tvek iz Ljubije namjerava graditi postrojenje za proizvodnju rudarskih eksploziva kao i skladište eksploziva u naselju Ljubija kod Prijedora.

18.09.2022. 11:34 / Izvor: Akta.ba

Tvornica eksploziva Tvek iz Ljubije namjerava graditi postrojenje za proizvodnju rudarskih eksploziva kao i skladište eksploziva u naselju Ljubija kod Prijedora.

Kako stoji na stranici Vlade Republike Srpske, do sada su proizvodnju eksploziva obavljali u prenamjenovanom objektu servisne radionice na lokalitetu Centralna rudišta rudnika RŽR Ljubija, na brdu Tomruci. Rješenjem iz 2013. godine koje je izdao Odjel za prostorno uređenje grada Prijedora, dano je privremeno korištenje ovog prostora što je jedan od razloga izgradnje novih postrojenja.

Povećanjem potražnje za ovim proizvodima i ograničenog razdoblja korištenja servisno-pogonske radionice u ove svrhe, poduzeće Tvek, koje je inače formirano osnivačkim ulogom sa RŽR Ljubija, odlučilo se za izgradnju objekata na novoj lokaciji. Izabrana lokacija se nalazi u okviru eksploatacionog polja Centralnih rudišta rudnika Ljubija na odlagalištu jalovine površinskih kopova Litica na kojima je završena eksploatacija željezne rude.

Ministarstvo unutarnjih poslova je još 2017. godine izdalo Rješenje o suglasnosti na lokaciju na kojoj bi se gradili objekti u funkciji proizvodnje i skladištenja eksploziva. Tveku su 2019. godine i izdani lokacijski uvjeti.

Sada je Tvek stupio u proceduru obnove lokacijskih uvjeta, a samim tim i obnove Prethodne procjene utjecaja na životnu sredinu. Strojevi i uređaji na kojima se sada vrši proizvodnja gospodarsko eksploziva će biti dislocirani na novu lokaciju u novoizgrađene objekte, pri čemu će se zadržati postojeća tehnologija proizvodnje eksploziva, prenosi ekapija. Ovi eksplozivi su sigurni za upotrebu i pri proizvodnji, skladištenju i transportu zadovoljavaju sve sigurnosne i ekološke norme. Inače, na godišnjoj razini tu bi se proizvodilo 5.000 tona ANFO eksploziva i 10.000 tona emulzionih eksploziva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije