Nakon 18 godina gradnje bazen na FASTO u Sarajevu uskoro završen

23.09.2022. 10:55 / Izvor: Akta.ba
bazen

Gradnja bazena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu započela je davne 2004. godine, nakon što su Općina Centar, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i FBiH prihvatili da podrže inicijativu Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja o rekonstrukciji.

Gradnja bazena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu započela je davne 2004. godine, nakon što su Općina Centar, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i FBiH prihvatili da podrže inicijativu Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja o rekonstrukciji.

Završna faza rekonstrukcije bazena počela je tek krajem januara 2018. Rekonstrukcija bazena je finalizirana od krova do bazenske tehnike i tehničke opreme i do sada je uloženo 4.358.000 KM.

Iz Dekanata Fakulteta za portal Akta.ba su kazali da njegova gradnja traje dugo.

"Obnova bazena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu evidentno je da traje dugo. Napominjemo da su za vrijeme agresije i opsade grada Sarajeva Fakultet i bazen bili u potpunosti devastirani i od tog perioda bazen nije u upotrebi. Bazen je prije njegove devastacije bio jedini bazen u gradu Sarajevu. Prve aktivnosti su pokrenute 2004. godine kada su obezbjeđena prva sredstva i kada se krenulo sa pripremom projekta i tehničke dokumentacije. Napravljena je značajna pauza u izvođenju radova zbog nedostatka sredstava. Završna faza rekonstrukcije bazena je počela krajem januara 2018. godine. Radove završne faze finansira Vlada KS koja je u budžetu 2016. godine osigurala dio sredstava, a kasnije nastavila s finansijskom podrškom. Rekonstrukciju bazena vrši firma Unigradnja. Tehničku dokumentaciju i procedure odabira izvođača kao i nadzor radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo", rekli su iz Dekanata.

bazen

U toku proba i kontrola

Prema informacijama kojima raspolažu od Zavoda za izgradnju KS iz Dekanata su kazali da je u toku proba i kontrola cjelokupnog sistema funkcionisanja bazena, tako da se može reći da je bazen skoro pa završen.

"Vrše se finalne aktivnosti i priprema za tehnički prijem objekta nakon čega bi bazen bio spreman za upotrebu. Naša očekivanje i želje su da bazen što prije bude u funkciji. Očekujemo od izvođača i Zavoda da se preostale aktivnosti završe. Prognoze i termini zavise od tehničkog prijema objekta, ali i od saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo za nova zapošljavanja dijela kapaciteta radnog osoblja koje je potrebno za rad bazena. Očekujemo da će se sve to ubrzo desiti", naglasili su.

Kako navode razlozi u dugom trajanju obnove bazena su višestrani, ali ih primarno treba tražiti u nedostatku sredstava. Intenzivniji napori za njegovu rekonstrukciju su počeli 2017. godine.

"Trenutno odvijanje nastave za naše studente iz plivanja je izmješteno na Olimpijski bazen Otoka, što je predstavlja otežavajuće okolnosti zbog transporta, te sihronizacije rasporeda. Svi smo svjesni činjenice koliko ovaj bazen znači za društvenu zajednicu. Obnova bazena stvorit će uslove za edukaciju, rekreaciju, rehabilitaciju i organizaciju takmičenja velikog broja korisnika. Posebna je važnost bazena za realizaciju nastavnih i sportskih sadržaja za studente ne samo Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, već cijelog Univerziteta u Sarajevu", zaključili su za portal Akta.ba.

E.S.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije