U Žepču svečano otvoren "Sistem za navodnjavanje" vrijedan 3 miliona KM

12.10.2022. 08:00 / Izvor: Federalna.ba
navodnjavanje

Povodom obilježavanja Dana općine Žepče organizirane su brojne kulturne, sportske i društvene aktivnosti.

Povodom obilježavanja Dana općine Žepče organizirane su brojne kulturne, sportske i društvene aktivnosti. Međutim, Žepčacima su najdraži infrastrukturni i razvojni projekti od kojih će dugoročno svi imati koristi. Tim povodom svečano je otvoren "Sistem za navodnjavanje“ ukupne vrijednosti oko tri miliona maraka.

Nakon trogodišnje pripreme projekta, ispitivanja tla i dozvola, u Žepču je svečano pušten u rad sistem za navodnjavanje. Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo finansiralo je projekat sredstvima Svjetske banke u iznosu od tri miliona KM, dok je Općina Žepče učestvovala sa 90.000 KM. S tehničkog aspekta, radi se o veoma zahtjevnom projektu zbog klizišta, odrona i drugih izazova.

Mato Zovko, načelnik Općine Žepče, sistem za navodnjavanje naziva projektom 21. stoljeća. Ističe kako su u njemu zajedno sa 10 drugih općina u Federaciji. Smatra ge značajnim dobrom koje su čekali svi, a naročito poljoprivredni proizvođači. Žepački kraj uz rijeku Bosnu, prema načelniku, idealan je za poljoprivrednu proizvodnju.

"Bitno je naglasiti da je nakon završetka investicije u fizičku inftrastrukturu, u zadnjih godinu i nešto dana smo pristupili procesu automatizacije cijelog sistema u kojem su svi njegovi elementi proizvedeni od različitih proizvođača inkorporirani u jednu cjelinu i tako da se sada sa tim sistemom može upravljati iz bilo kojeg dijela zemaljske kugle pod uvjetom da imate internet konekciju“, kazao je Alojz Dunđer, direktor Ureda za implementaciju projekata.

Ovim sistemom moguće je navodnjavati četiri žepačka polja. Uz pomoć 66 izgrađenih šahtova, moguće je dovesti vodu do svake parcele sa obje strane obale rijeke Bosne. Cijena vode će biti simbolična, a mnogo jeftinija nego što je sada. Najvažnije je da se poljoprivredni proizvođači uključe da bi povećali svoj prinos i ostvarili prihode. Sada će to biti mnogo lakše, jer do sada usljed klimatskih promjena i velikih suša, firmama nisu mogli garantovati isporuku.

“Ja radim u plasteničkoj proizvodnji gdje su od krajnje cijene - 30% inputi. Sada se to pokazalo sa poskupljenjem gnojiva, goriva i svega da i u ovoj ratarskoj proizvodnji inputi daleko rastu. Plus prebogati smo vodom da bismo dopustili da sve drugo uložimo, a da taj prihod ne ostvarimo radi vode koja nam teče iza leđa“, ističe Željko Šumić, poljoprivredni proizvođač.

Zovko navodi kako ima podatak da području Žepča ima registriranih 2.300 poljoprivrednih proizvođača i oko 120 poljoprivrednih obrta koji se profesionalno bave poljoprivredom: „Koliko će njih sad biti uključeno, to ćemo vidjeti“.

Uz rezervoar i izgrađenu distributivnu mrežu s ovim kapacitetom moguć je priključak svih poljoproivrednih proizvođača, a u konačnici da koriste prirodno bogatstvo koje ova općina ima za šta su im od sada stvoreni i tehnički uslova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije