Pokrenute aktivnosti na rješavanju pitanja Bazena Bentbaša

13.10.2022. 07:59 / Izvor: Akta.ba
Bazen Bentbaša

Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić pokrenuli su intenzivne aktivnosti na rješavanju pitanja statusa Bazena Bentbaša.

Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić pokrenuli su intenzivne aktivnosti na rješavanju pitanja statusa Bazena Bentbaša i uključivanju svih nadležnih organa i institucija kako bi taj zapušteni i devastirani prostor koji nije u funkciji od 2009. godine ponovo imao svrhu.

Rješavanje pitanja Bazena Bentbaša je projekat koji se nalazi u četverogodišnjem planu rada općinskog načelnika Hadžibajrića (2020-2024.godina), a cilj je iznalaženje trajnog, održivog rješenja i rješavanje pitanja Bazena Bentbaša izgradnjom Sportsko-rekreacionog centra koji će omogućiti građanima na jednom mjestu, u neposrednoj blizini gradske jezgre, bavljenje sportom, odmor, rekreaciju, kupovinu i druge aktivnosti.

Kako se radi o izuzetno značajnom pitanju za Općinu Stari Grad Sarajevo, ali i sve građane Sarajeva, potrebno je da se u njegovo rješavanje uključi struka i sve relevantne institucije kako bi se donijelo rješenje koje će biti u skladu sa važećim planovima i zakonom. Imajući to u vidu, općinske službe pripremile su svu potrebnu dokumentaciju i prijedloge mjera, te je upućen poziv za održavanje sastanka u Općini Stari Grad Sarajevo u srijedu, 19.10.2022. godine.

Na sastanak su pozvani kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Faruk Muharemović, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Boris Trapara i direktor KJU Zaštićena prirodna područja Asad Jelešković.

U ime Općine Stari Grad Sarajevo sastanku će prisustvovati općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima, kao i predstavnici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo.

U skladu sa zaključcima donesenim na sastanku i smjernicama koje budu utvrđene prema zakonskoj osnovi, Općina Stari Grad Sarajevo odmah će pokrenuti aktivnosti na izradi projektne dokumentacije i optimalnog rješenja koje će biti u interesu svih građana Kantona Sarajevo. Ukoliko svi koji su uključeni u rješavanje ovog pitanja ozbiljno pristupe njegovom rješavanju, očekivano je da realizacija projekta počne već u 2023. godini, ali iz Općine naglašavaju da to ne zavisi isključivo od Općine Stari Grad Sarajevo, nego i od drugih nivoa vlasti.

"Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik izražavaju spremnost da, uz pomoć drugih nadležnih institucija, osiguraju potrebna sredstva kao i prateću dokumentaciju i provedu sve potrebne procedure kako bi se ovo pitanje što prije riješilo jer građani Sarajeva to zaslužuju", saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Narodna banja na Bentbaši otvorena je 20. jula, 1902. godine. Bazeni su se punili vodom iz Miljacke, koja je dovedena podzemnim cijevima iznad tunela. U bazene je doticala i oticala voda tako da se prosječno po satu mijenjalo 60.000 litara svježe vode. Kad je Miljacka usljed kiše postajala mutna, bazeni su se punili vodom iz vrela Pjenkovca u neposrednoj blizini kupališta.

Tokom Drugog svjetskog rata bazeni su uništeni, a na njihovu rekonstrukciju se čekalo sve do kraja 50-ih godina prošlog stoljeća. Tada je napravljen novi bazen u koji je voda ulazila s brane pomoću pumpi, filtrirala se, te se ponovo izbacivala van. Pred početak Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu, Bazeni Bentbaša su ponovo renovirani. Nakon agresije na BiH, 1992-1995. Bazeni Bentbaša su kraći vremenski period nastavili sa radom, a zatvoreni su 2009. godine zbog štete nastale usljed plavljenja Miljacke u kojem su uništena postojeća postrojenja. Nakon što su radili skoro 100 godina, Bazeni Bentbaša danas su devastirani prostor koji nema nikakvu funkciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije