U Šamcu i Bijeljini će se graditi farme za tov pilića

21.10.2022. 08:22 / Izvor: Akta.ba
farme

U opštini Šamac i Bijeljina planirana je gradnja farmi za tov pilića, saznaje Akta.ba.

U opštini Šamac i Bijeljina planirana je gradnja farmi za tov pilića, saznaje Akta.ba.

Naime, Ivan Božić iz Šamca planira izgraditi farmu za intenzivan tov pilića, ukupnog kapaciteta 30.000 komada u jednom turnusu u naselju Obudovac na području šamačke opštine, stoji u tekstu Prethodne procjene uticaja na životnu sredinu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarsvo i ekologiju RS.

"Kapacitet objekta omogućava naseljavanje sa 16 do 22 komada pilića/m2 tako da se godišnje završi maksimalno 5-6 proizvodnih ciklusa s obzirom na to da tov traje do max 42 dana. Dakle, godišnja proizvodnja pilića iznosiće oko 150.000 komada", navedeno je.

Elaborat Prethodne procjene uticaja na životnu sredinu za objekat farme pilića uradila je firma Hemo-pral iz Modriče.

farma

Pored Božića, i Rakić Komerc planira da gradi farmu za tov pilića sa pratećim sadržajima i pripadajućom opremom u Batkoviću.

Postojeći proizvodni objekat za uzgoj brojlera Rakić komerca je dimenzija 75 x 12 m i njegov kapacitet je 35.000 mjesta za brojlere.

"Dogradnja se radi u svrhu proširenja kapaciteta za 35.000 brojlera po turnusu. Tako će na sadašnjoj lokaciji kompleksa biti ukupno dva objekata za smještaj brojlera. Svi navedeni objekti bi činili jednu proizvodnu cjelinu ukupnog kapaciteta 70.000 brojlera po turnusu", pojašnjeno je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije