Finiš izgradnje ski-lifta u Sokocu: Puhovac postaje raj za skijaše

07.11.2022. 08:17 / Izvor: Glas Srpske
Ski Sokolac

Foto: Glas Srpske

Zaljubljenici skijanja u Republici Srpskoj dobiće još jednu destinaciju na kojoj će moći uživati u zimskoj čaroliji, jer je pri kraju izgradnja ski-lifta na uzvišenju Puhovac u Sokocu.

Zaljubljenici skijanja u Republici Srpskoj dobiće još jednu destinaciju na kojoj će moći uživati u zimskoj čaroliji, jer je pri kraju izgradnja ski-lifta na uzvišenju Puhovac u Sokocu. 

Rukovodioci ovog projekta kažu da im je toplo vrijeme proteklih dana maksimalno išlo u prilog, pa su svakodnevno bili na terenu. S prvim novembarskim danom počelo je i postavljanje stubova za ski-lift.

Prema riječima Miljana Petrovića, koji je zadužen za izgradnju ski-lifta, istovremeno se radi na sređivanju skijaških staza, ski-rentala i skijašnice i na uređenju ugostiteljskog objekta u kojem će skijaši moći da se okrijepe.

"Trenutno smo u fazi postavljanja ski-lifta i ako sve bude išlo kako treba, radovi bi trebalo da budu gotovi krajem mjeseca, a dužina žice će biti 585 metara. Ski-lift će biti prilagođen za sve uzrasne kategorije", kazao je Petrović, dodajući da mu je posebno drago što će i najmlađi moći uživati u Puhovcu, jer će biti postavljen i bebi-lift.

Objasnio je da su u planu tri skijaške staze, od kojih će blaža, dužine 600 metara, biti osvijetljena, druga dužine 750 metara nešto zahtjevnija i biće za dnevnu varijantu, dok će treća staza, dužine 700 metara, imati sekciju koja je malo ravnija, sa nešto višim nagibom u drugom dijelu.

Petrović je posebno naglasio da su uloženi ogromni napori da se svi radovi završe do početka zimske sezone.

"Imamo podršku Vlade Republike Srpske i lokalne zajednice. Moram napomenuti da sam naišao na pozitivnu povratnu informaciju od svih relevantnih institucija prilikom prikupljanja dokumentacije za ovaj projekat", rekao je Petrović.

On je podsjetio da je uloženo oko 250.000 KM, te da će vjerovatno cjelokupna vrijednost završenog ski-lifta biti oko 350.000 KM.

"Ovo je projekat od krucijalne važnosti u posljednjih 30 godina, što se tiče društvene, turističke i svake druge koristi", kazao je Petrović.

Izgradnja ski-lifta počela je lani u septembru, a plan je da se u bliskoj budućnosti izgradi i vještačko jezero na dnu staza, koje bi u zimskom periodu služilo za osnježavanje staza, dok bi u ljetnom bilo dio turističke ponude.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica rekao je za “Glas Srpske” da je opština za ovo skijalište rado obezbijedila zemljište i svu potrebnu dokumentaciju.

"Želim da zahvalim Vladi RS na podršci, jer da nije bilo njihovih sredstava, taj projekat se ne bi ni radio", kazao je Bjelica, dodajući da je u projekat bilo uključeno i Šumsko gazdinstvo Sokolac.

Objasnio je da će ovo biti samo dio turističkih proizvoda koje nudi opština.

"Dosta toga je do sada urađeno kada je u pitanju sportska infrastruktura na području naše opštine. Uređene su planinarske staze, postavljena je vija ferata i planinarski dom, oformili smo i kajak udruženja, a uređena su i šetališta pored rijeka", kazao je Bjelica.

Planovi

Milovan Bjelica kaže da su uradili i idejno rješenje i plan parcelacije na Ravnoj Romaniji za izgradnju Sokolovog grada.

"Sokolac je veoma bogat kada je u pitanju kulturno i istorijsko nasljeđe", rekao je Bjelica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije