Završetak tunela Zenica predviđen za maj 2023. a u promet će biti pušten tokom 2024.

24.11.2022. 10:18 / Izvor: Akta.ba
tunel zenica

Završetak izgradnje poddionice Ponirak-Vraca, odnosno tunela Zenica, planiran je za maj 2023. godine.

Završetak izgradnje poddionice Ponirak-Vraca, odnosno tunela Zenica, planiran je za maj 2023. godine, a u promet će biti pušten tokom 2024. kao dio prometne cjeline zajedno sa preostale tri poddionice koje povezuju ovaj dio autoceste, a grade se na relaciji Zenica-Žepče.

Tako će za dvije godine korisnici imati mogućnost voziti autocestom bez prekida na dužini od oko 130 kilometara, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča.

Benefiti koje će omogućiti otvaranje tunela Zenica i ostalih poddionica su brojni (bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute, unapređenje trgovinskih tokova i sl.), ali posebno je važno istaknuti konkretne benefite za lokalno stanovništvo koji će biti osigurani kroz izgradnju poddionice Ponirak-Vraca.

Dugogodišnja praksa javnog preduzeća Autoceste FBiH je da kroz projekte izgradnje autoceste na Koridoru Vc ulaže i u lokalnu zajednicu. Tako će po završetku i ovog projekta Autoceste FBiH u sklopu Sporazuma o realizaciji projekata iz programa prijateljskog okruženja vratiti u prvobitno stanje lokalne ceste dok je izgradnjom novog vodovoda na ovom lokalitetu već riješen problem manjka vode na slavinama stanovništva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije