ELEKTROPRIVREDA BIH

Poništeno rješenje o nezakonitosti garancije za kredit za izgradnju Bloka 7

28.01.2023. 08:41 / Izvor: Akta.ba
Blok 7

Poništeno je rješenje Vijeća za državnu pomoć BiH kojim je utvrđeno da državna pomoć u obliku garancije za kreditno zaduženje.

Poništeno je rješenje Vijeća za državnu pomoć BiH kojim je utvrđeno da državna pomoć u obliku garancije za kreditno zaduženje za izgradnju Bloka 7 u TE "Tuzla", nije u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći BiH.

Iz Elektroprivrede ističu da je presudom Suda BiH svako pravno dejstvo rješenja stavljeno van snage i predmet je vraćen Vijeću na ponovno postupanje.

Tužbu pred Sudom BiH pokrenulo je Federalno ministarstvo finansija kao davalac garancije, kojemu je poništenim rješenjem bilo naloženo da poduzme mjere za povrat navodno nezakonito dodjeljene pomoći.

Na osnovu predočenih dokaza Sud BiH je ovaj nalog utvrdio spornim i netačnim, jer državna pomoć nije ni data na korištenje.

"Vijeće za državnu pomoć BiH je osporeno rješenje donijelo slijedeći odluku Ministarskog vijeća Energetske zajednice da je garancija za kreditno zaduženje za izgradnju Bloka 7 nezakonita državna pomoć. Tim postupkom je poništilo svoje prvobitno pravosnažno rješenje kojim zakonitost garancije nije dovedena u pitanje", istakli su iz EP BiH.

Podsjetili su da je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo 2018. godine postupak protiv BiH tvrdeći da je Vlada FBiH učinila prekršaj davanjem garancije te dovela Elektroprivredu BiH u navodno povoljniji položaj u odnosu na druge učesnike koji bi se bavili istim poslom, da garancija ima elemente državne pomoći jer ona nije data po tržišnim uslovima i da nije u skladu s pravilima EU.

Iz Elektroprivrede smatraju da je postupak vođen "uz niz procesnih i drugih nezakonitosti od Sekretarijata, ne uvažavanjem dokaza predočenih od strane pravnog tima koji je zastupao BiH da je garancija izdata pod istim tržišnim uslovima pod kojim bi i banka izdala bankarsku garanciju, u skladu sa zakonom BiH, svim procedurama i postupcima".

Elektroprivreda BiH je za garanciju i naknadu za njeno izdavanje Vladi FBiH uplatila 48 miliona KM uz prihvatanje komercijalnih uslova, a u pitanju je iznos koji bi morao biti plaćen bilo kojoj banci i uslovima koji bi morali biti prihvaćeni od bilo koje banke.

S druge strane, projekat izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli još uvijek nije dočekao početak realizacije na terenu.

Naime, sve je stopirano prošle godine obavještenjem kineskog konzorcija GGGC-GEDI prema Elektroprivredi BiH da ne može u potpunosti ispuniti potpisani EPC ugovor zbog povlačenja kompanije General Electric (GE) iz projekta.

Riječ je o podizvođaču radova, koji se shodno ugovoru, obavezao za proizvodnju kotla, turbine i generatora. Kineski konzorcij koji učestvuje u ugovoru predložio je njegovu izmjenu, a koju je FBiH zvanično odbila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije