Projekt na javnom uvidu

U općini Bosansko Grahovo gradit će se vjetroelektrana Marino Brdo od 21 vjetroagregat

14.02.2023. 10:52 / Izvor: Akta.ba
Marino Brdo

Kompanija Vjetroelektrane Dah Planine planira izgradnju Vjetroelektrane Marino Brdo u općini Bosansko Grahovo.

Sarajevska kompanija Vjetroelektrane Dah Planine, koja je pod vlasništvom njemačke kompanije wpd europe GmbH,  planira izgradnju Vjetroelektrane Marino Brdo u općini Bosansko Grahovo, na potezu katastarskih općina Preodac, Peulje, Marinkovci i Tičevo malo gdje su katastarske čestice većinski u općinskom vlasništvu.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na javni uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš projekat izgradnje Vjetroelektrane Marino Brdo snage 126 MW. Studiju je izradio ZGI d.o.o. Mostar.

Kako je navedeno u studiji vjetroelektrana će se sastojati od 21 vjetroagregata priključne snage do 6 MW, koja bi godišnje proizvodila oko 320 GWh električne energije.

VE Marino Brdo, kao jedinstvenu funkcionalnu cjelinu, činit će niz operativnih platoa s vjetroagregatima (VA), pristupnim putevima, internim kabelskim razvodom i priključkom na postojeću elektroenergetsku mrežu. Namjena VE Marino Brdo je proizvodnja električne energije pretvorbom energije vjetra.

Unutar predviđenog obuhvata VE Marino Brdo, predviđeno je postavljanje 21 vjetroagregata s pripadajućim operativnim platoima, pristupnim putevima, internim kabelskim razvodom i priključkom na postojeću elektroenergetsku mrežu. Svi uvjeti priključenja i izgradnje buduće TS za spoj buduće VE na mrežu bit će definirani u posebnom postupku ishođenja Ugovora o priključenju sa Elektroprijenosom BiH.

Previđena je varijanta koja uključuje vjetroagregate 5X platforme snage do 6 MW. Kao konačan izbor odabran je agregat Siemens SG 170-6.0 MW, agregat snage do 6 MW koji ima duljinu lopatice 85 m izrađenu od stakloplastike i ojačana epoksidnom smolom.

Vjetroagregat se sastoji od stuba (nosiva komponenta sastavljena od tri konična dijela), gondole (kućište stroja u koje je montirana oprema, nalazi se na vrhu stuba), rotora sa lopaticama (tri lopatice konzolne konstrukcije, montiran suprotno od smjera vjetra, ispred tornja).

Visina stuba navedenog vjetroagregata iznosi 165 m. Promjer rotora je 170 m a radna površina iznosi 22 698 m2.

Planirano je da se radni platoi i pozicije vjetroagregata postavljaju na pozicijama za koje nisu potrebni veliki zahvati u okolišu na način da se koristi postojeća mreža putova. Također, trase pristupnih putova koristiti će se kao trase internog kabelskog povezivanja vjetroagregata, u cilju očuvanja prostora. Dominantan dio vjetroparka je smješten u dijelu gdje nema šume.


Planirano područje vjetroelektrane nalazi se u blizini naselja: Marinkovci (udaljenost 2 km), Donje Peulje (udaljenost 2,5 km) i Crnac (udaljenost 2,7 km). Od prvog većeg naselja, Bosansko Grahovo, lokacija se nalazi na udaljenosti od 10 km. Prostor planirane vjetroelektrane nalazi se na nadmorskim visinama od 1100 do 1400 m. Analizom pojedinih klasa nagiba terena na predviđenom prostoru, zastupljenost je umjereno blagih do strmih padina (klasa nagiba: 6-9, 9-12, 12-17).

Područje planirane vjetroelektrane Marino brdo prostire se duž vijenca planine Dinare, te se nalazi na prirodnoj raskrsnici puteva koji vode za Dalmaciju, Liku, Hercegovinu i Bosnu. Ovo područje ima tipičan dinarski reljef kojeg karakteriziraju visoke planine i krška polja; Grahovsko polje, Pašića polje i dio Livanjskog polja.

Uže područje na kojem se planira izgradnja vjetroelektrane, pripada kategoriji grmlja, travnatog biljnog pokrova i područja s oskudnom vegetacijom. Pod šumama se nalazi 29558ha prostora, gdje prevladavaju bukva, smreka, jela i bor.Visoravni i planinske padine prekrivene su uglavnom travnatim površinama. Od oko 1250 m nadmorske visine naviše karakteristične su siromašne planinske livade koje su na stjenovitoj i kraškoj krečnjačkoj podlozi ispresijecane oštrim grebenima i dubokim dolinama. Tip tla kojem pripada prema pedološkoj karti jest kalkomelanosol, odnosno vapnenačko dolomitna crnica.

Predmetno područje na užem dijelu nije naseljeno. Šire područje je također jako rijetko naseljeno te gustoća naseljenosti nije značajna. Ipak, postoji izgrađena mreža pristupnih putovat što će olakšati Investitoru dopremu materijala i dijelova opreme. U fazama izgranje samog vjetroparka, bit će potrebno izgraditi pristupne puteve unutar samog planirang zahvata kako bi se povezali vjetroagregati. Vodovodni i kanalizacijski sustav ne postoje na bližem, relevantnom području. Zaključno je da je riječ o prirodnom okolišu bez značajnijih antropogenih utjecaja.

Podsjećamo, na temelju Odluke Vlade Hercegbosanske županije o dodjeli koncesije 01-02-280-1/22, Vlada Hercegbosanske županije i gospodarsko društvo „Vjetroelektrane Dah planine" d.o.o. Mostar, dana 20. srpnja 2022. godine, u Livnu zaključili su Ugovor o koncesiji za izgradnju vjetroparka - vjetroelektrane „Marino brdo" za proizvodnju električne energije.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije