Razgovarano i o drugim projektima

Izgradnja treće trake preko Romanije planirana sljedeće godine

02.03.2023. 09:57 / Izvor: SRNA
sokolac

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić posjetio je Sokolac gdje je sa načelnikom te opštine Milovanom Bjelicom razgovarao o više projekata bitnih za opštinu i za grad.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić posjetio je Sokolac gdje je sa načelnikom te opštine Milovanom Bjelicom razgovarao o više projekata bitnih za opštinu i za grad, među kojima je izgradnja takozvane "treće trake puta preko Romanije“.

Bjelica je rekao da je dogovoreno da će iduće sedmice u Banjaluci predstavnici grada i opštine Sokolac zajednički nastupiti u preduzeću "Putevi Republike Srpske“ u vezi sa dogovorom koji se odnosi na projektovanje i termin plana početka izgradnje projekta takozvane "treće trake preko Romanije“.

"Saobraćajnice su ključ povezivanja građana Istočnog Sarajeva i ovog dijela Republike Srpske. Treba rehabilitovati saobraćajnicu koja povezuje Sokolac sa opštinom Pale, ključna je za komunikaciju građana ovog dijela građana Istočnog Sarajeva i Sokoca sa ostalim opštinama“, naglasio je Ćosić.

On je istakao da je to prvi ključni projekat čija se realizacija očekuje iduće godine pod uslovom da bude dogovoren završetak projektovanja ove godine.

Bjelica je rekao novinarima da će grad Istočno Sarajevo učestvovati u kupovini Autobuske stanice na Sokocu, u rekonstrukciji i rehabilitaciji glavne Ulice cara Lazara, što je planirano da počne u ovoj godini.

On je istakao da je veoma bitno da grad podrži projekat izgradnje Gradske kuće na Sokocu koja je veoma bitna za smještaj određenih opštinskih ustanova.

Bjelica je rekao da je opština blagovremeno uradila Strategiju razvoja opštine Sokolac i Strategiju razvoja turizma, koje se uklapaju u Strategiju razvoja grada Istočno Sarajevo.

On je naglasio da je sada prioritet opštine Sokolac izgradnja solarne elektrane od 110 megavata, za šta su sa svih nivoa vlasti dobili određene saglasnosti, te stigli na pola puta kad je riječ o ativnostima u ovom projektu.

Bjelica je najavio i skoro pokretanje aktivnosti na izgradnji resort odmarališta na Romaniji, za šta očekuju podršku i Vlade Republike Srpske u rješavanju početne infrastrukture u Etno-naselju "Sokolov-grad“. On je naglasio da je za Sokolac veoma bitan turizam.

Bjelica je podsjetio da grad Istočno Sarajevo pomaže opštinu Sokolac u granicama svojih mogućnosti – finansira i oprema Vatrogasnu brigadu, obezbjeđuje materijalne troškove za srednju školu na Sokocu, brine o održavanju Vojničkog spomen-groblja Mali Zejtinlik, finansira inspekcijske službe u okviru gradske inspekcije, te podržava projektima sportske klubove i nevladine organizacije, podržava pojedince i studente.

Bjelica je izrazio zadovoljstvo što su, osim redovnih sastanaka sa gradonačelnikom, danas na Sokocu razgovarali predstavnici kompletnih uprava grada i opštine.

Ćosić je rekao novinarima da je danas postignut dogovor nakon kojeg će mnogo bolje funkcionisati ove dvije uprave, iako je i do sada to bilo na veoma visokom nivou.

On je naglasio da je opština Sokolac veoma značajna za grad Istočno Sarajevo, jer je površina ove opštine oko 700 kilometara kvadratnih, a površina grada Istočno Sarajevo 1.420.

Jedna od tema razgovora bila je i ranije dogovorena kupovina Autobuske stanice i lokaliteta za budući vatrogasni dom na Sokocu, čiji završetak se očekuje početkom 2025. godine, čime će, kako kaže Ćosić, biti oslobođena lokacija za dio buduće slobodne zone.

On je najavio i izgradnju jedne ekonomske zone na dva lokaliteta, od kojih će jedan biti na Sokocu.

"Trudićemo se da zajedno sa rukovodstvom Republike Srpske postignemo dogovor da oko 200.000 metara kvadratnih preduzeća Nova Romanija dobije karakteristike poslovne zone, po principu javnog- privatnog partnerstva ili po principu saradnje sa Vladom Srpske“, istakao je Ćosić.

On je najavio i skoru posjetu Centru za proizvodnju bezvirusnog sjemenskog krompira na Majdanima kod Sokoca, koji je u nadležnosti Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nakon koje bi bile sagledane mogućnosti oživljavanja ovog centra.

Ćosić je rekao da će dati punu podršku tome da rukovodstvo Srbije posjeti grad Istočno Sarajevo, opštinu Sokolac, pri čemu će biti razgovarano o podršci Vlade te zemlje završetku bitnih projekata, prije svega izgradnji Gradske kuće i unapređenju u oblasti kulture pamćenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije