POŽELJNA LOKACIJA

Rijaset IZ još ne zna šta će sa zgradom u Starom Gradu, je li u planu hotel?

07.03.2023. 10:21 / Izvor: Akta.ba
zgrada rijaseta

Foto: Akta.ba

Kako nezvanično saznajemo, u planu je da se na ovom mjestu otvori hotel, te su u toku pregovori sa jednim sarajevskim arhitektom.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini iselio je prošle iz svojih kancelarija u ulici Zelenih beretki u Starom Gradu, ali je sudbina prenamjene ovog objekta još uvijek neizvjesna.

Kako nezvanično saznajemo, u planu je da se na ovoj izuzetno atraktivnoj lokaciji otvori hotel, te su u toku pregovori sa jednim sarajevskim arhitektom.

Informaciju smo pokušali provjeriti u Rijasetu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, no kako su kazali za Akta.ba, još uvijek nije konkretno odlučeno kako će prostorije odnosno objekat biti iskorištene.

Naime, Rijaset je još u junu prošle godine prošle godine razmatrao i usvojio prijedlog Odluke o promjeni namjene zgrade Rijaseta u ulici Zelenih beretki. Prije toga je Uprava za ekonomske i finansijske poslove bila zadužena da pripremi elaborat o ekonomskoj opravdanosti za moguća rješenja korištenja ovog objekta.

Međutim, konačna odluka još nije donesena ili bar za sada ne žele o njoj govoriti.

"Naknadno će biti odlučeno u koje svrhe će se koristiti. To je naš objekat, moguće da ćemo dati nekome drugom, odnosno iznajmiti. Trenutno je tako, ali još nije konačno odlučeno", kazali su kratko iz Ureda za odnose s javnošću za Akta.ba.

Budući da je objekat je u vlasništvu Islamske zajednice BiH – Rijaseta Islamske zajednice, ni Općina Stari Grad nema saznanja o namjerama vlasnika objekta.

"Imajući u vidu Odluku o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH ("Službeni glasnik BiH", broj 1/21), za bilo kakve intervencije na pomenutom objektu nadležno je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a u postupak mora biti uključena i Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH", kazali su nam iz Općine Stari Grad.

Pitali smo i Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da li su upoznati sa planovima za prenamjenu objekta na pomenutoj lokaciji, ali do trenutka pisanja teksta nismo dobili odgovor.

 

Foto: Akta.ba

Podsjetimo, u sarajevskom naselju Kovači prošle je godine (nakon 13 godina gradnje) završena izgradnja Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Projekat je koštao oko 15 miliona KM, a najveći donor je bila Republika Turska. Upravo to je jedan od razloga zašto je Rijaset napustio svoje kancelarije u ulici Zelenih beretki. 

Ubrzo nakon otvaranja, sve uprave Rijaseta, direkcije i druge službe smještene su pod jednim krovom. Objekat se prostire na 5.000 metara kvadratnih, a sadrži garaže, amfiteatar, kancelarijske prostore, prostorije za prijeme, sale za sastanke, terase, dvorište, kabinet reis-l-uleme...

S.B.

kancelarije rijaseta

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije