Kulturno-istorijski i turistički značaj

Naredne godine restauracija kuće Magdalene Živanović u Bijeljini

10.03.2023. 08:30 / Izvor: Akta.ba
Magdalena Živanović

Odluka za proglašenje lokaliteta kuće Magdalene Živanović od opšteg interesa za grad, što ima za cilj eksproprijaciju zemljišta.

Odluka za proglašenje lokaliteta kuće Magdalene Živanović od opšteg interesa za grad, što ima za cilj eksproprijaciju zemljišta na kojem se nalazi lokalitet, prošla je skupštinsku verifikaciju i prije samo par dana nam je stigla potvrda iz Vlade Republike Srpske da je ovaj lokalitet od opšteg interesa za grad i da nema prepreka da se krene u proceduru eksproprijacije, saopštio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, prenosi bijeljina.org.

"Jedna od prvih stvari za koju sam se počeo zalagati po dolasku na funkciju gradonačelnika jeste rješavanje statusa ovog lokaliteta - kuće Magdalene Živanović koja ima kako kulturno-istorijski tako i turistički značaj za naš grad. Više puta sam pokušavao da stupim u kontakt sa porodicom Crnojački koja je djelimični vlasnik ovog lokaliteta/kuće, nijedan kontakt nije dao zadovoljavajuće rezultate te sam bio primoran uprkos svom mom strpljenju da idem korak dalje i da sačinimo Odluku za proglašenje lokaliteta kuće Magdalene Živanović od opšteg interesa za grad što ima za cilj eksproprijaciju zemljišta na kojem se nalazi lokalitet. Odluka je prošla skupštinsku verifikaciju i prije samo par dana nam je stigla potvrda iz Vlade Republike Srpske da je ovaj lokalitet od opšteg interesa za grad i da nema prepreka da se krene u proceduru eksproprijacije", rekao je gradonačelnik Bijeljine.

Petrović navodi da je pored porodice Crnojački vlasnik zemljišta i Eparhija zvorničko-tuzlanska.

"Razgovarali smo sa našim Preosvećenim Vladikom već razgovarali na ovu temu i imamo blagoslov našeg duhovnog pastira Eparhije i da Grad učini sve da ovaj lokalitet "oživi" i pretvori u jednu oazu gdje će se naši građani okupljati, ali i gdje ćemo sačuvati uspomenu na Magdalenu Živanović i Jovana Dučića. Ako sve bude teklo po planu eksproprijaciju bi mogli završiti ove godine, a već sljedeće godine možemo krenuti u restauraciju ovog lokaliteta. Idejno rješenje koje za sada imamo predviđa da u ovom dijelu bude raskošna zelena oaza - vrt u čijem središtu će se nalaziti spomenik Magadaleni i Jovanu Dučiću, fontana i replika frontalnog zida sa fasadom i balkonom kuće Magdalene Živanović, okolo će biti postavljene klupice za odmor kao i moderno hortikulturalno uređenje. Biće ovo novi značajni turistički lokalitet u gradu gdje će se održavati poetske večeri, izjavljivati ljubav i šaputati stihovi, gdje ćemo dovoditi turiste jer ova tačka će biti jedna od obaveznih prilikom pješačkih tura gradom", istakao je gradonačelnik Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije