Vlastito zemljište

Sokolac dobija solarnu elektranu snage 100 MW, investicija od 100 mililiona eura

14.03.2023. 08:12 / Izvor: Akta.ba
sokolac

Na sastanku je konstatovano da je opština Sokolac došla do finala pripreme i da sada kreće procedura o ulasku u dodjelu koncesije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica održao je jučer sastanak sa Кomisijom za koncesije koju je formirao ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić na temu „Sagledavanja mogućnosti uspostavljanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora“ što podrazumijeva proizvodnju električne energije na bazi sunčeve energije, odnosno izgradnju solarne elektrane.

Na sastanku je konstatovano da je opština Sokolac došla do finala pripreme i da sada kreće procedura o ulasku u dodjelu koncesije najpovoljnijem ponuđaču za proizvodnju električne enrgije iz obnovljivih izvora.

Član Кomisije za koncesije Ministarstva za energetiku i rudarstvo Republike Srpske Nada Milovčević naglasila je da je postupajući prema inicijativi zainteresovanog investitora za izgradnju solarne elektrane, kompanije „ENER STATE“ koja je registrovana u Sokocu, resorno ministarstvo provelo neophodne aktivnosti u skladu sa Zakonom o koncesijama, te su pribavljena mišljenja nadležnih organa i institucija.

"Sva pribavljena mišljenja su do sada pozitivna, ostalo je još mišljenje Pravobranilaštva koje daje saglasnost na korištenje zemljišta u vlasništvu Republike Srpske ili u vlasništvu lokalne zajednice. Procedura je takva da se upućuje prijedlog Vladi Republike Srpske za donošenje odluke i raspisivanje javnog poziva za dodjelu koncesije, nakon čega će Ministarsvo zaključiti ugovor o koncesiji sa najpovoljnijim ponuđačem", istakla je ona.

Milovčevića je dodala da izgradnja solarne elektrane kapaciteta do 100 megavata zahtijeva period u trajanju od tri godine.

"Uzimajući u obzir činjenicu da su urađene prethodne radnje, mislim da je ovu solarnu elektranu uraditi i u kraćem roku. Nakon izgradnje ovog objekta, lokalna zajednica će imati najviše koristi jer se koncesiona naknada koja je propisana kao iznos od 0,0055 КM po kilovat času uplaćuje u budžet Republike Srpske, ali preostalih 95 procenata se vraća u budžet opštine. Nesumnjivo je da će lokalna zajednica imati najveći interes, jer će u toku same izgradnje biti zaposlen i određeni broj radnika, a nakon izgradnje taj broj će biti daleko veći", zaključila je ona.

Načelnik Milovan Bjelica, nakon sastanka novinarima je istakao da je opština Sokolac u ovom projektu od 2019. godine. Urađena je studija, koja je pokazala da se na području ove lokalne zajednice može uspostaviti solarna elektrana snage 100 megavata u Bjelosavljevićima čija je investicija veća od 100 miliona evra.

"Кomisija je danas obišla teren na području naše opštine i sagledala mogućnost izgradnje solarne elektrane, postupajući prema zahtjevu kompanije zainteresovanog investitora iz Njamačke, čiji je predstavnik Đorđe Podinić, prisustvovao sastanku i obilasku", naveo je Bjelica i dodao da je studija pokazala da se može izgraditi solarna elektrana čak do 140 megavata, ali je tehnički moguće samo 110 megavata, odnosno sa snagom dalekovoda koji prolazi kroz opštinu Sokolac.

Prema njegovim riječima, opština je ponudila vlastito zemljište, u dijelu sela Bjelosavljevići koje nije obrađivano površine 150 do 200 hektara.

"Lokalna uprava već godinu dana radi na pripremi kompletne dokumentacije za investiciju vrijednu više od 100 miliona evra, koja mnogo znači za našu lokalnu zajednicu", podsjetio je načelnik.

On je zahvalio institucijama Republike Srpske i menadžmentu nezavisnog operatera sistema Bosne i Hercegovine, koji su bili na usluzi do puta ka ozbiljnom investitoru, koji će povući i druge investicije u Sokocu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije