NAJAVLJENI VELIKI PROJEKTI

Grad Trebinje i ERS zajedno grade novu sportsku dvoranu i kongresni centar

24.03.2023. 08:16 / Izvor: Akta.ba
TREBINJE

Rukovodstva Grada Trebinja i Republike Srpske usaglasila su se da je Trebinje najuspješnija lokalna zajednica u RS, u kojoj se realizuju brojni važni projekti među kojima su izgradnja nove bolnice i aerodroma, te nastavak radova na izgradnji zapadne i velike obilaznice.

Rukovodstva Grada Trebinja i Republike Srpske usaglasila su se da je Trebinje najuspješnija lokalna zajednica u RS, u kojoj se realizuju brojni važni projekti među kojima su izgradnja nove bolnice i aerodroma, te nastavak radova na izgradnji zapadne i velike obilaznice, ali i izgradnja novog kompleksa koji će činiti sportska dvorana, kongresni centar i park koji će zajednički graditi Grad i ERS.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će izgradnja aerodroma i auto-puta/brze saobraćajnice od Trebinja do Višegrada u potpunosti promijeniti sliku našeg grada i Hercegovine te omogućiti nove investicije i radna mjesta.

Dodik je istakao da Vlada Srbije, koja će da graditi aerodrom u mjestu Taleža, planirala u svom budžetu sredstva za ovu investiciju, što dovoljno govori o ozbiljnosti ovog projekta.

On je kazao i da Republika Srpska planira izgradnju auto-puta/brze saobraćajnice od Trebinja do Višegrada, čime će Trebinje i Hercegovina biti spojeni sa auto-putem "Miloš Veliki", koji gradi Srbija do granice sa Republikom Srpskom u Vardištu kod Višegrada.

"Već imamo razgovore sa kineskim partnerima o ovom projektu. Tražimo od njih projektovanje i finansiranje. Ovo je uz aerodrom najvažniji projekat za ovu regiju", kazao je Dodik.

Predsjednik RS je kazao da je Trebinje najuspješnija lokalna zajednica u Republici Srpskoj, a da je gradonačelnik Mirko Ćurić sposoban čovjek, koji sa svojim timom prepoznaje probleme i rješeva ih u rekordnom roku.

"To je velika sreća za svaku lokalnu zajednicu. Mnogi treba da se ugledaju na Trebinje. Ovo nije isti grad sada i prije deset godina. U potpunosti se promijenio. Ne kažem da i sada nema ljudi koji odlaze iz njega, ali je i veliki broj onih koji dolaze. Čestitam rukovodstvu Grada na svim realizovanim projektima, a primjetim da ih nije malo", naveo je Dodik.

Dodik je kazao i da će izgradnja solarnih elektrana na Zupcima iznad Trebinja omogućiti dodatne prihode u gradski budžet, nova radna mjesta i energetsku stabilnost RS.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je izgradnja nove bolnice u Trebinju najveća investicija u zdravstveni sektor poslije UKC-a u Banjaluci, ističući da je predviđeno da radovi na izgradnji ovog kapitalnog objekta počnu do kraja marta.

Višković je kazao da je Vlada RS obezbijedila 128.000.000 KM za ovaj izuzetno važan projekat ne samo za Trebinje, već za cijelu Hercegovinu i RSu, te da je predviđeno da osim izgradnje objekta bude nabavljena i sva neophodna medicinska oprema.

"To će biti zdravstveni centar 21. vijeka, što će omogućiti značajno bolje medicinske usluge svim građanima ovog grada i regije", poručio je Višković.

On je istakao da je Vlada RS već uplatila prvu ratu za izgradnju bolnice, što je predviđeno ugovorom o njenoj izgradnji.

"Za nekoliko dana očekujemo građevinsku dozvolu za pripremne radove i do kraja marta ćemo poečtiti radove. Ovo je jedan od najvažnijih projekata za Trebinje i Hercegovinu", poručio je Višković.

Trebinju potreban hotel sa pet zvjezdica

Višković je naveo da je sa rukovodstvom Grada dogovorio da se u narednom periodu pronađe ozbiljan investitor koji bi u Trebinju izgradio hotel sa pet zvjezdica.

"To je neophodno Trebinju kao turističkom mjestu broj jedan u Republici Srpskoj", naveo je Višković.

On je istakao i da je izgradnja aerodroma i dalje prioritet i da nema odustajanja od tog projekta.

"Na redu je rješavanje ekološke dozvole za koju je Hrvatska preko mehanizma sa saradnju poslala određene primjedbe i mi ih očekujemo da one dođu do nas. Uglavnom, sve se rješava. Čekamo i odluku sa nivoa zajedničkih institucija BiH", naveo je Višković.

Grad Trebinje i Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ zajednički će izgraditi novu sportsku dvoranu sa kongresnim centrom, rekao je gradonačelnik Ćurić.

Ćurić je istakao da će se ovaj objekat graditi van šireg gradskog područja, što će omogućiti i izgradnju parka i do 1.000 parking mjesta, što je i te kako neophodno za jedan ovakav objekat.

"Sve je veći interes za održavanjem kongersa u Trebinju. Postojeća dvorana Kulturnog centra nema dovoljno kapaciteta, zato će ovaj novi objekat zadovoljiti sve ono što nam je potrebno“, poručio je Ćurić.

On je podsjetio da Grad i ERS već zajednički grade novu poslovnu zgradu u Nemanjinoj ulici, ističući da će se i novi projekat uskoro početi graditi, na zadovoljstvo svih građana Trebinja, ali i onih koji posjećuju naš grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije