RJEŠAVANJE DUGOGODIŠNJEG PROBLEMA

Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu od 1. jula u novim prostorijama

10.04.2023. 12:24 / Izvor: Akta.ba
KPZ MILJACKA

Naime, kako saznaje Akta.ba, Delegacija EU u BiH je raspisala javni poziv za rekonstrukciju Kantonalnog suda Sarajevo i Općinskog suda Sarajevo.

Obnovom i prenamjenom Kazneno popravnog zavoda "Miljacka" bit će riješen dugogodišnji problem prostornih kapaciteta Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu, a bit će osigurane i dodatne prostorije za sudsku policiju, čime će biti stvoreni bolji uslovi rada i sudova i sudske policije, saopćeno je ovo iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSVBiH), 2021. godine. Iste godine u septembru je predstavljeno i projektno rješenje rekonstrukcije zgrade Kazneno-popravnog zavoda Miljacka.

Sada su se napokon stvorili i uslovi za takvo nešto. Naime, kako saznaje Akta.ba, Delegacija EU u BiH je raspisala javni poziv za rekonstrukciju Kantonalnog suda Sarajevo i Općinskog suda Sarajevo.

Unutar kompleksa Sudske palate uključene su institucije: Pravni fakultet - Međunarodni univerzitet u Sarajevu, Općinski sud, Kantonalni sud, Odjeljenje sudske policije i Kazneno-popravni zavod Miljacka, koji se nalazi u dvorišnom objektu Sudske palate.

KJKP

Projektnim zadatkom je renoviranje i adaptacija objekta i prostorija koje trenutno koristi Kazneno-popravni zavod Miljacka, kao i dijela prostorija koje koristi Uprava sudske policije za proširenje kapaciteta za Općinski i Kantonalni sud.

KPZ

Glavni projekat sanacije je izradio Euroing iz Bihaća.

"Projektnim rješenjem rekonstrukcije KPZ Miljacka predviđene su građevinsko-zanatske i instalaterske intervencije na postojećem objektu te budući vanjski izgled fasade i unutrašnjeg dvorišta", opisano je u dokumentaciji.

Iz VSTV-a navode, da će novi prostorni kapaciteti značiti i bolje uslove za rad, "što će se direktno odraziti na brže rješavanje predmeta, smanjenje broja neriješenih predmeta te veću dostuponst i kvalitet rada ovih institucija", te da je osiguravanje prostornih kapaciteta za rad pravosudnih institucija, jedan je od osnovnih uslova u osiguravanju funkcionalnosti i efikasnosti pravosudnog sistema.

Podsjećamo, prošle sedmice su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija potpisali Memorandum o razumijevanju o rekonstrukciji dijela zgrade u kojoj je smješten Kazneno-popravni zavod Sarajevo (objekt Miljacka), a za potrebe proširenja Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu.

fadil

Memorandumom je definirano da će Vlada Federacije, nakon iseljenja KPZ-a Miljacka iz dijela objekta u ulici Branilaca Sarajeva, ove prostorije do 1. jula ove godine predati Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu, a za čije potrebe će biti rekonstruirane i adaptirane.

Inicijativu za obnovu zgrade KPZ "Miljacka", koju će koristiti sudovi i sudska policija, pokrenuo je VSTV-a BiH uz podršku Vlade Norveške, a cijeli proces podržalo je Federalno ministarstvo pravde, koje paralelno provodi aktivnosti neophodne za izgradnju zatvorskog kompleksa na Igmanu, u koji će biti izmješten KPZ Miljacka.

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije