Projekti

Otkriven plan gradnje brze ceste kroz Hercegovinu: Sve usporava procedura

21.04.2023. 08:46 / Izvor: Srpska.info
hercegovina

Od Trebinja do Ustiprače planirana je gradnja brze ceste, a ove godine treba da bude izrađen projekat i studijska dokumentacija.

Od Trebinja do Ustiprače planirana je gradnja brze ceste, a ove godine treba da bude izrađen projekat i studijska dokumentacija kojom će biti definisana optimalna trasa brzog puta. Ovo kaže Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS.

Njega je narodni poslanik Đorđe Vučinić, koji je inače iz Trebinja, postavio poslaničko pitanje “kada će biti započet projekat auto-puta od Trebinja do Foče, kada će započeti izgradnja istog, te kada će se završiti.”

"U skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom, predmetna dionica puta planirana je da se realizuje kao dionica brzog puta Ustiprača – Foča – Gacko – Trebinje. Prema informaciji iz JP „Autoputevi Republike Srpske“, Planom nabavki za 2023. godinu planirana je izrada Generalnog projekta i studijske dokumentacije kojom će biti definisana optimalna trasa brzog puta. Nakon toga, u skladu s važećim zakonskim i podzakonskim propisima, pristupiće se realizaciji narednih aktivnosti kao što su obezbjeđivanje novca, eksproprijacija nepokretnosti izbor izvođača radova i izgradnja", odgovorio je Čubrilović.

Podsjećamo, predsjednik RS Milorad Dodik i premijer RS Radovan Višković su krajem marta boravili u zvaničnoj posjeti u Trebinju kada je najavljena realizacija ideje izgradnje auto-puta i brze ceste od Trebinja do Višegrada.

"Na nekim dionicama će to biti auto-put, a na nekim brza cesta. Cilj je da se spojimo kod Višegrada na konekciji prema Srbiji i prema Istočnom Sarajevu", objasnio je Dodik.

BROJKE

Po podacima koje je saopštilo Ministarstvo saobraćaja i veza RS, u proteklih 16 godina, od 2006. do kraja prošle godine, na istoku Srpske, od Bijeljine do Trebinja, u rehabilitaciju magistralnih i regionalnih puteva uloženo je oko 701,1 milion KM, u održavanje 397,9 miliona KM, te u građenje 303,7 miliona KM.

Istovremeno, u sjeverozapadnoj regiji RS (od Novog Grada do Bijeljine, uključujući i Bijeljinu) za rehabilitaciju magistralnih i regionalnih puteva uloženo je oko 81,6 miliona KM, u održavanje 403,6 miliona KM, te u građenje 508,9 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije