3.000 metara kvadratnih

U Istočnom Novom Sarajevu završena izgradnja vještačkog jezera, uloženo 620.000 KM

24.04.2023. 09:59 / Izvor: SRNA
vještačko jezero

Osim uređenja vještačkog jezera, u sklopu regulacionog plana “Centar tri” izgrađena je i pješačka staza.

U Istočnom Novom Sarajevu u utorak, 25. aprila, svečano će biti otvoreno vještačko jezero površine oko 3.000 metara kvadratnih, u čiju je izgradnju uloženo 620.000 KM.

Završetkom izgradnje jezera upotpunio se parkovski kompleks u ovom dijelu opštine jer se nadovezuje na nedavno izgrađeni Park velikana, rečeno je Srni iz opštinske uprave Istočno Novo Sarajevo.

“Puni sjaj ovog dijela opštine će se desiti izgradnjom novog vrtića preko puta vještačkog jezera, te nove osnovne škole u njegovoj neposrednoj blizini”, navedeno je iz opštinske uprave.

Osim uređenja vještačkog jezera, u sklopu regulacionog plana “Centar tri” izgrađena je i pješačka staza, postavljen urbani mobilijar, izvršeno hortikulturno uređenje lokaliteta, te postavljena adekvatna rasvjeta.

Izgradnja vještačkog jezera počela je 2021. godine, a u prvoj fazi obuhvatali su grube građevinske radove na uređenju i oblikovanju jezera, te radove hidrotehničke faze sa polaganjem geotekstila.

“Druga faza 2022. godine obuhvatila je radove niskogradnje, urbanog mobilijara i rasvjete sa asfaltiranjem pristupnih saobraćajnica i parkinga”, rečeno je iz opštinske uprave.

Kako je navedeno iz opštinske uprave, izgradnja vještačkog jezera je jedinstven projekat u ovom dijelu Republike Srpske, jer se u centru urbanizovane zone izgradilo jezero uz koje će građani moći uživati i provoditi slobodno vrijeme u šetnji i rekreaciji.

Osim projekta izgradnje jezera, u Istočnom Novom Sarajevu je u toku izgradnja zgrade Rektorata i Muzičke akademije sa novom koncertnom dvoranom, čija vrijednost je više od osam miliona KM.

“Radi se i na završetku radova na studentskom domu u Istočnom Novom Sarajevu, koji opština realizuje uz finansijsku podršku Vlade Republike Srpske, a čija vrijednost je 7,4 miliona KM”, navedeno je iz opštine Istočno Novo Sarajevo.

U narednom periodu očekuje se i početak gradnje obdaništa za 150 djece, čija je vrijednost oko 1,5 miliona KM, kao i izgradnja nove osnovne škole za 650 učenika, čija procijenjena vrijednost je 4,5 miliona KM koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske.

Iz opštinske uprave su istakli i nastavak ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu izgradnjom saobraćajnica u nekoliko opštinskih ulica za šta će biti izdvojeno 1,3 miliona KM.

“Gradiće se saobraćajnice u ulicama Karađorđeva, Trebevićka, Jovana Raškovića, Đure Jakšića, Duška Trifunovića”, najavili su iz opštinske uprave.

Za naredni period u Istočnom Novom Sarajevu planiran je i završetak izrade idejnog i glavnog projekta otvorenog i zatvorenog bazena u sklopu sportsko-rekreativnog centra “Čiča”.

Svečano otvaranje predviđeno je u 13.00 časova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije