TENDER ZA IZVOĐENJE RADOVA

Grad Banja Luka izdvaja oko 800.000 KM za rekonstrukciju Kastela

08.05.2023. 11:48 / Izvor: Akta.ba
KASTEL

Foto: A. Čavić

Grad Banja Luka kreće u rekonstrukciju tvrđave Kastel te je raspisao tender za izvođenje radova.

Grad Banja Luka kreće u rekonstrukciju tvrđave Kastel te je raspisao tender za izvođenje radova. Za ove namjene Grad je izdvojio 683.760 KM, što je gotovo 800.000 KM sa PDV-om.

Od građevinskih radova u planu je demontaža postojećih betonskih temelja stubova(po potrebi) i odvoz viška materijala. Također, od izvođača se očekuju zemljani montažni radovi, ali demontažni. U okviru njih, planirana je demontaža postojećih stubova sa svjetiljkama i odvoz na skladište naručioca. 

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, planira se nabavka i ugradnja 13 komada samostojećih ormara za javnu rasvjetu od izolacionog materijala kompletno ožičenog.

Također, planirana je i nova rasvjeta i to nabavka i montaža 41 svjetiljke za rasvjetu pješačkih staza. U tenderskoj dokumentaciji su jasno navedene karakteristike istih.

Svjetiljke određenog proizvođača

"Svetiljka za ambijentalno osvjetljenje, oblika fenjera, kompletno opremljene za korišćenje LED svjetlosnog izvora, sa mogućnošću nasadne i viseće montaže, na stub ili liru završetka Ø 60mm.LED čipovi imaju temperaturu boje svjetlosti 2700-3300K (WW-toplo bijela). Ukupna snaga svjetiljke max 35W. Ulazni svjetlosni fluks svjetiljke min 5.000 lumena. Predspojni uređaj treba da ima mogućnost kreiranja autonomnog scenarija dimovanja u više koraka. Stepen mehaničke zaštite kompletne svetiljke (optičkog dela i dela predspojnog uređaja ) treba da je minimalno IP66.(npr. VALENTINO 20 LED 500mA, proizvođača Minel-Schreder, ili sličnih karakteristika)", navedeno je.

Pored ovih, traže se još i svjetiljke za rasvjetu vanjskih i unutrašnjih ravnih dijelova zidina, svjetiljke za rasvjetu vertikalnih vanjskih ivica zidina, kao i one za rasvjetu krovova kula.

Da bi se firma prijavila na ovaj tender neophodno je da ispuni određene uslove, a jedan od njih je da posjeduje licencu za izvođenje instalacija jake struje i elektroenergetskih postrojenja izdatu od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Uslov je i da je ponuđač imao uspješno iskustvo u realizaciji jednog ili najviše tri ugovora, sa istim ili sličnim predmetom nabavke u zadnjih pet godina u minimalnoj ukupnoj vrijednosti od pola miliona maraka bez PDV-a.

Izvođač se obavezuje da će radove, koji su predmet ovog ugovora, izvesti stručno, u skladu sa odredbama zakonskih i podzakonskih akata, tehničkim propisima i standardima koji važe za izvođenje predmetnih radova, na način i u rokovima koji su određeni ovim ugovorom, propisima i pravilima struke.

Rok za izvođenje predmetnih radova je 60 dana od dana uvođenja Izvođača u posao.

Dugogodišnja obnova

Podsjetimo, Tvrđava Kastel se obnavlja već godinama, a kako je tada i najavljeno rekonstrukcija tvrđave se obavlja u fazama.

Za kompletnu rekonstrukciju su potrebna značajna finansijska sredstva i posebno se vodi računa da tvrđava poslije obnove zadrži svoj autentičan izgled.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije