Splasnula euforija nakon Srpska Opena

Teniski kompleks u Banjoj Luci će "progutati" još milione KM

02.06.2023. 14:35 / Izvor: Akta.ba
Srpska Open

Foto: A. Čavić

Prošlo je više od mjesec dana od završetka teniskog turnira "Srpska Open". Od euforije nakon ovog događaja gotovo da nije ostalo ništa.

Prošlo je više od mjesec dana od završetka teniskog turnira "Srpska Open". Od euforije nakon ovog događaja gotovo da nije ostalo ništa. Teniski teren na koji je netransparentno uloženo desetine miliona maraka javnog novca, spreman je za trošenje novih miliona maraka.

"Tereni su počeli da se rade bez projektne dokumentacije neophodne, bez građevinske dozvole i bez izmjena regulacionog plana na vrat na nos. Angažovane su firme bliske vlastima. Cijene su toliko naduvavane da je početnih 15 miliona KM na kraju izašlo na 55 miliona KM. Tako da je to sve urađeno vrlo loše.  Na montažnim tribinama je obećano 3,500 hiljade mjesta, a oni imaju svega 1,600 mjesta. Veliki broj zloupotreba je tu. Predao sam krivičnu prijavu  i ostaje da se vidi da li će pravosudni organi da reaguju", kazao je za Akta.ba Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

Sam prostor gdje je održan teniski turnir mnogo je više od teniskih terena, kazali su nam iz Tima za komunikacije Gradske Uprave Banja Luka.

"Svjedoci smo da jedan čitav potez grada Banje Luke je zahvalјujući ovom projektu oplemenjen, te da je konačno došlo do rekonstrukcije Parka "Mladen Stojanović", na koji su građani Banje Luke dugo čekali, da je došlo do izgradnje novih saobraćajnica, te prijeko potrebnog kružnog toga na toj lokaciji“, istakli su za naš portal.

Ipak, nisu nam odgovorili koliko novca će za uređenje biti još potrebno i šta će se tačno urediti.

Na fotografijama koje je objavio Žurnal 13.05.2023. dijelovi parka Mladen Stojanović, koji se nalaze uz teniske terene, izgledaju kao oranice.

srpska_open

Foto: Adi Kebo/Žurnal

No, naglašavaju da Banja Luka ima manjak dvoranskog prostora, te da postojeći kapaciteti nisu dovolјni sportskim organizacijama koje treniraju.

"Upravo zbog toga, na samom početku plan je i bio da se postojeći prostor, gdje je odigran ATP turnir, prenamijeni u dvoranu.  Veliki dio ovog prostora već sada može biti u funkciji, te mogu da se odigravaju sportovi kao što je stolni tenis, ritmička gimnastika, borilački sportovi i slično", naglasili su iz Gradske uprave.

Gradska administracija ima u planu izgradnju krova na pomenutom objektu, o čemu će kažu javnost biti blagovremeno obavještena.

"Najave da će se sada stavljati krov su samo način da se ispumpa dodatni novac iz gradskog ili republičkog budžeta. Tu će vjerovatno ponovo naduvavati fakture", istakao je Vukanović i dodao:

"Izašli su u susret kroz ovu investiciju i napravili puteljak ili bolje reći bulevar do vile koja je povezana sa Igorom Dodikom. Povezali su i naselje tajkunu prvom neimaru Banja Luke koji je bio jedan od izvođača radova. Ukoliko dođe do pravljenja krova to će opet biti firme bliske vlastima".

Gradonačelnik obišao teren i najavio sportske manifestacije

Iz Gradske uprave kažu da 50 godina nije bila izgrađena niti jedna dvorana koja je kapacitetom veća od dvorane "Borik" i ovo je bilo neophodno.

"U toku ove sedmice, gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima obišao je sportski kompleks, te je najavio da nas u narednom periodu očekuju brojne sportske manifestacije", poručili su.

Dodatno, kompleks će biti opremlјen dodatnim sadržajima poput teretane, saune i ostalih sadržaja potrebnih za pripreme i treninge sportista.

Šta će od ovoga biti realizovano i za koliko novca ostaje da se vidi.

Pisali smo i Teniskom savezu Republike Srpske, ali ni nakon mjesec dana nismo dobili odgovor.

"Još smo u fazi demontaže i čišćenja nakon organizovanja turnira kao i analize same manifestacije i projekta. Odgovore na vaša pitanja možete dobiti krajem mjeseca", kazali su u odgovoru za Akta.ba početkom maja.

Posjetimo, u vezi sa nezakonitostima oko izgradnje teniskih terena u Banja Luci posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva provjerava navode iz prijave.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije