na čekanju

Visoke kamate koče izgradnju fabrike municije u Banjaluci

07.08.2023. 12:33 / Izvor: Nezavisne novine
municija

Preduzeće Tehnički remont Bratunac (TRB) nije odustalo od izgradnje fabrike municije na području Banjaluke, ali je taj projekat zasad na čekanju zbog visokih kamatnih stopa.

Preduzeće Tehnički remont Bratunac (TRB) nije odustalo od izgradnje fabrike municije na području Banjaluke, ali je taj projekat zasad na čekanju zbog visokih kamatnih stopa.

To je za "Nezavisne novine" potvrdio Slavenko Ristić, direktor TRB Bratunac, koji dodaje da su to planirali, te dobili i odluku Vlade, ali...

"Kamatna stopa je sada toliko visoka da jednostavno ne opravdava investiciju. Mi smo kalkulisali s 2,5-3 odsto kamatnom stopom, ali ona sada ide na osam, devet, deset procenata, pa iz tog razloga ne možemo da realizujemo taj projekat trenutno", naglasio je Ristić.

Prema njegovim riječima, postoje neke naznake i razgovarali su i s Vladom na temu toga da li bi oni subvencionisali kamatne stope.

"Ali mi smo ipak mišljenja da treba sačekati da se tržište kapitala malo stabilizuje. Vjerovatno ćemo početi, ući u neke investicije mi sami, kao kompanija, iz svojih sredstava, u nadi da će se tržište stabilizovati", rekao je Ristić za "Nezavisne novine".

Dodao je da nisu tačno definisali lokaciju, te se trude i od projekta ne odustaju, ali je situacija trenutno takva kakva jeste.

Podsjetimo, TRB je još 2021. godine zajedno sa zvaničnicima Republike Srpske najavio da će graditi fabriku u Banjaluci ili njenoj okolini.

Spominjano je, između ostalog, i da bi investicija trebalo da iznosi oko 25 miliona evra, kao i da bi izgradnja fabrike trajala oko dvije godine. Plan je bio da u početnoj fazi bude zaposleno oko 300 ljudi.

Procjenjuje se da će potražnja za proizvodima iz namjenske industrije tek da eksplodira u narednim godinama. A, podsjećanja radi, fabrike koje se bave proizvodnjom naoružanja i municije u BiH uglavnom su izvozno orijentisane.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, kada su u pitanju oružje i municija, te njihovi dijelovi i pribor, izvoz je za šest mjeseci ove godine iznosio 136 miliona maraka. U tom periodu, najviše se izvozilo u SAD (58.242.085 KM), Tursku (18.389.346 KM) i Saudijsku Arabiju (15.457.240 KM).

Inače, Republika Srpska trebalo bi do kraja godine da dobije i prvi zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme. Skrojena je već prva verzija tog akta, a prema riječima nadležnih, cilj je da proizvodnja u namjenskoj industriji bude u nadležnosti Srpske, a ne BiH.

Izrađenim prednacrtom zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS uređuje se proizvodnja u oblasti namjenske industrije kao djelatnost od strateškog interesa za Srpsku, ali i uslovi za pribavljanje dozvola za proizvodnju, obaveze proizvođača, kao i druga pitanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije