Rok za izgradnju 12 mjeseci

Hrvatska izabrala izvođača radova za granični prelaz kod Gradiške

14.08.2023. 09:26 / Izvor: Nezavisne novine
gradiška

Ministarstvo finansija Hrvatske odabralo je izvođača radova na novom graničnom prelazu koji će se nalaziti na brzoj cesti Gradiška - Okučani, a koji je u izgradnji.

Ministarstvo finansija Hrvatske odabralo je izvođača radova na novom graničnom prelazu koji će se nalaziti na brzoj cesti Gradiška - Okučani, a koji je u izgradnji, potvrđeno je "Nezavisnim".

Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu finansija te zemlje, radovi završetka izgradnje graničnog prelaza će biti u skladu sa dinamikom izgradnje pristupnih saobraćajnica, čija je izgradnja u nadležnosti "Hrvatskih cesta".

Iz ovog odgovora bi se moglo zaključiti da će radovi biti završeni tokom ljeta naredne godine, jer su nam iz "Hrvatskih cesta" i "Integral inženjeringa", izvođača radova na ovoj cesti, nedavno saopštili da će oni svoj dio posla završiti tokom ljeta.

"Nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja i evaluacije pristiglih ponuda, donesena je odluka o odabiru izvođača radova. Trenutno je pokrenut postupak sklapanja ugovora o izgradnji novog graničnog prelaza na koridoru brze ceste Okučani - granica BiH, a nakon toga planirano je uvođenje izvođača u radove", precizirali su nam u odgovoru Ministarstva finansija Hrvatske.

Na naše dodatno pitanje ko je izvođač i kada bi radovi mogli početi, naglasili su nam da će te odgovore moći dati nakon postupka potpisivanja Ugovora o izvođenju radova i uvođenju izvođača u radove.

Na gradilištu budućeg graničnog prelaza "Integral inženjering" izvodi zemljane radove i priprema podlogu na kojoj će onda biti izgrađen prelaz. U "Integral inženjeringu" su nam prilikom posjete gradilištu istakli da svi radovi idu po planu. Rok za izgradnju graničnog prelaza je 12 mjeseci, ali se vjeruje da bi ovi radovi mogli biti završeni i brže. Zbog izuzetno loših vremenskih uslova prošle godine tokom nekoliko mjeseci i nemogućnosti "Integral inženjeringa" da dovozi materijal preko novoizgrađenog mosta na Savi došlo je do pomjeranja konačnog roka izgradnje s kraja februara 2024. godine do ljeta iste godine.

Prije godinu dana su nam u Ministarstvu finansija Hrvatske istakli da će oni svoj posao završiti na vrijeme, odnosno da neće biti kašnjenja u puštanju u saobraćaj pomenute dionice.

Sve dozvole su pribavili na vrijeme i istakli da su završili sve formalnosti u vezi s pripremom za izgradnju.

"Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo je i lokacijsku dozvolu za građenje objekata visokogradnje za rad graničnih službi što će biti smješteni na predmetnom platou koji se upravo gradi. Osnovom lokacijske dozvole za objekte visokogradnje Ministarstvo finansija sprovodi aktivnosti u svrhu ishođenja građevinske dozvole kako bi, čim izvođač 'Hrvatskih cesta' izgradi plato graničnog prelaza, na njemu mogla početi izgradnja i svih ostalih potrebnih sadržaja: zatvorenog prostora i opreme za obavljanje kontrole prometa granicom", naglasili su nam u odgovoru prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije