SPLASNUO OPTIMIZAM

RS traži finansijera za tunel Istočno Sarajevo - Pale

04.09.2023. 09:41 / Izvor: SRNA
tunel

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da treba preduzeti mnogo koraka do realizacije projekta gradnje tunela.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da treba preduzeti mnogo koraka do realizacije projekta gradnje tunela između Istočnog Novog Sarajeva i Pala koji je u početnoj fazi, javlja Srna.

Višković je rekao da će se tražiti finansijer ovog projekta.

"Do realizacije ima niz koraka, ali to je ideja koja je prihvatljiva i za ove prostore i za grad /Istočno Sarajevo/", izjavio je Višković novinarima na Јahorini i dodao da je za Vladu Republike Srpske takva ideja prihvatljiva.

Studija predizvodljivosti koju je naručio Grad Istočno Sarajevo pokazala je da bi izgradnja nove ceste od Istočnog Sarajeva do Pala sa tunelom ispod Trebevića, koštala najmanje 190 miliona eura te da nije moguća bez pomoći entitetske vlade ili stranih finansijera.

To je dvostruko veći iznos od onog koji su krajem 2021. godine spominjali čelnici RS, uključujući i Milorada Dodika. Pokazalo se da bi dužina tunela morala biti veća od devet kilometara!

"Jedna od najvećih investicija u gradu u koju ćemo krenuti već naredne godine jeste izgradnja tunela, kroz koji će se od Lukavice do Pala ići manje od deset minuta", rekao je krajem 2021. Dodik, tada još član Predsjedništva BiH.

Gradska uprava Istočno Sarajevo potpisala je prethodne godine sa kineskom kompanijom Sinohydro memorandum o saradnji na realizaciji tunelskog povezivanja opština u sastavu grada. 

Lokalni čelnici su isticali da se radi o projektu značajnim za cijelu RS jer je to "lakši dio ulaska u Sarajevo iz pravca Srbije".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije