POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA

Najskuplja cesta u Hrvatskoj puštena u promet, u gradnji učestvovala firma iz BiH

18.10.2023. 14:10 / Izvor: Akta.ba
HRVATSKA

Izgrađen je niz vrlo zahtjevnih cestovnih objekata, pri čemu gotovo čitava, ni tri kilometra duga cesta, prolazi kroz usjeke, tunel, željeznički podvožnjak.

Državna cesta DC 403, koja povezuje zapadni dio riječke luke i Zagrebačku obalu s riječkom obilaznicom i prometnim čvorom Škurinje, vrijedna oko 70 miliona eura, danas je puštena u promet.

Riječ je o tri kilometra dugoj dionici državne ceste, od zapadnog dijela riječke luke do riječke obilaznice, te o najskupljoj prometnici u Hrvatskoj, čija izgradnja košta 21.8 miliona eura po kilometru (s PDV-om).

"Pustili smo u promet dionicu DC403 od čvora Škurinje do Luke Rijeke. Realiziran je strateški infrastrukturni projekt za razvoj Rijeke, kojim se omogućuje izravna cestovna povezanost kontejnerskog terminala s hrvatskom mrežom autocesta. Prometno povezujemo sve krajeve Hrvatske", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske.

85 posto troškova osigurano je iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak iz državnog budžeta. Na trasi koja prolazi kroz izgrađeno gradsko područje više je složenih objekata, među kojima su značajniji tunel Podmurvice (1253 metra) te vijadukti Piopi (316 metara) i Mlaka (144 metra).

Izgrađen je niz vrlo zahtjevnih cestovnih objekata, pri čemu gotovo čitava, ni tri kilometra duga cesta, prolazi kroz usjeke, tunel, željeznički podvožnjak ili vijaduktima pa je praktički cijela pod zemljom ili u zraku.

Podsjetimo, najzahtjevniji dio ceste, tunel dug preko kilometra koji prolazi ispod grada Rijeke izgradila je bh. firma Euro-Asfalt.

Izgradnja ceste D403 započela je prije nešto više od tri godine, a tok izgradnje pratile su brojne nepredviđene i neočekivane poteškoće, počevši s izbijanjem pandemije COVID-19, zbog koje su dobrim dijelom bili poremećeni opskrbni lanci na tržištu, kao i uvjeti rada te mobilnost radne snage, preko ruske invazije i rata u Ukrajini koji je doveo do velike energetske krize i brojnih drugih poteškoća, kao i do velike inflacije u zadnjih nešto više od godinu dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije