MILIONSKA INVESTICIJA

Kineski gigant će graditi fabriku metalnih cijevi u BiH

08.11.2023. 14:57 / Izvor: Akta.ba
fabrika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kineske "Eksim" banke i kompanije "AVIK".

​Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kineske "Eksim" banke i kompanije "AVIK".

Višković je tom prilikom kazao kako je prilikom ranije službene posjete Kini, zajedno sam predstavnicima kompanije "AVIK" dogovorio izgradnju fabrike metalnih cijevi u Foči.

Podsjećamo, Višković je još 2019. godine najavio saradnju sa kineskom kompanijom i gradnju fabrike, gdje bi "AVIK" bio stopostotni vlasnik.

Tom prilikom je kazao da bi se u fabrici proizvodile cijevi koje se većim dijelom koriste prilikom izgradnje hidroelektrana, te da će se proizvoditi i oplate za građevinarstvo i neki drugi proizvodi.

Također, na nedavno održanom sastanku između predstavnika kineske kompanije AVIK i ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rečeno je da bi fabrika trebala da bude izgrađena za godinu i po dana, a čije će proizvode koristiti hidroelektrana na Bistrici.

Na sastanku je i naglašeno da se radi o investiciji teškoj nekoliko miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije