investicija od 103 miliona EURA

Napreduje izgradnja hidroelektrane "Bistrica"

09.11.2023. 08:29 / Izvor: Akta.ba
bistrica

Predsjednik Vlade Radovan Višković, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tempom izvođenja radova na gradilištu buduće hidroelektrane.

Jučer su se u Banjaluci sastali ​predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predstavnici kineske "Eksim" banke i kompanija "AVIK", kojoj je povjerena izgradnja hidroelektrane "Bistrica".

U okviru završnih pregovora o zaključenju ugovora o kreditiranju, izraženo je obostrano očekivanje da bi do kraja ove godine trebao biti zaključen ugovor o finansiranju izgradnje ovog, hidroenergetskog objekta koji se gradi u donjem toku rijeke Bistrice u blizini Foče.

Predsjednik Vlade Radovan Višković, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tempom izvođenja radova na gradilištu buduće hidroelektrane, koja će raspolagati sa instalisanom snagom od 39 megavat časova.

Premijer Višković istakao je da je Vlada i na ovom sastanku izrazila snažnu privrženost projektu izgradnje HE "Bistrica", za kojeg smatra da je od velikog značaja za dalje jačanje kapaciteta Elektroprivrede Republike Srpske.

On se zahvalio kineskim partnerima na uspješnoj saradnji na realizaciji ovog projekta, u procijenjenoj vrijednosti od 103 miliona eura.

Tokom sastanka, premijer Višković ukazao je da je ovaj projekt dogovoren sa kompanijom „AVIK“ tokom njegove, ranije službene posjete Kini, zajedno sa dogovorom o izgradnji fabrike metalnih cijevi u Foči, koji će, takođe, graditi ova kompanija.

"Uspješna realizacija ove investicije, koja se gradi planiranom dinamikom, predstavlja još jednu potvrdu odlične saradnje sa kineskim kompanijama i bankama, koje su jedan od naših najvažnijih partnera u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, poput ovog", istakao je Višković.

Li Ven, predstavnik "Eksim" banke, istakao je da dijele privrženost realizaciji ovog projekta, ističući da su u ranijem periodu imali izuzetno uspješnu saradnju na svim projektima u koje je bila uključena kompanija "AVIK".

Republika Srpske je do sada, vlastitim sredstvima, finansirala trećinu od procijenjene vrijednosti izgradnje HE „Bistrica“, dok će preostali iznos biti obezbijeđen kreditnim sredstvima.

Radovi na izgradnji ove elektrane trebali bi biti okončani početkom 2027. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije