Dopunska eksproprijacija

Utvrđen javni interes za izgradnju dionice na autocesti Nemila-Donja Gračanica

16.11.2023. 07:53 / Izvor: Akta.ba
Dopunska eksproprijacija

Ova odluka je donesena u skladu s Elaboratom dopunske eksproprijacije.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija donijela Odluku kojom je utvrdila javni interes za izgradnju dionice na autocesti Nemila - Donja Gračanica na Koridoru Vc.

Ova odluka je donesena u skladu s Elaboratom dopunske eksproprijacije K.O. Nemila tunel. JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar su korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju spomenute dionice, te im je istovremeno naloženo i da pokrenu postupak eksproprijacije nekretnina.

Sredstva za realizaciju ove odluke osigurat će JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar iz vlastitih sredstava, putem međunarodnih kredita i djelomično grant sredstvima.

Za realizaciju Odluke zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti, a Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

U razlozima za donošenje ove odluke predlagač, između ostalog, podsjeća da je od donošenja Odluke Vlade FBiH iz 2016. godine, u međuvremenu došlo do određenih izmjena tehničkog rješenja, što je u konačnici rezultiralo izradom dopune Elaborata eksproprijacije K.O. Nemila-tunel.

Zbog svega navedenog bilo je potrebno da Vlada Federacije BiH donese odluku o utvrđivanju javnog interesa za dionicu Nemila - Donja Gračanica kako bi se omogućilo pokretanje postupka eksproprijacije nekretnina na toj dionici, a što je ujedno i preduslov za realizaciju projekta izgradnje autoceste na ovoj dionici, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije