ODRŽIVOST I ENERGETSKA EFIKASNOST

Na objektu ASA Bolnice instalirano 70 solarnih kolektora

23.11.2023. 09:27 / Izvor: Akta.ba
asa bolnica

Održivost i energetska efikasnost ASA Bolnice su jedna od obaveza i odrednica stvaranja boljeg i zdravijeg okruženja i budućnosti.

Na krovu prve privatne bolnice u BiH, ASA Bolnice je instalirano 70 sofisticiranih solarnih pločastih kolektora i označavaju korak naprijed u njihovoj posvećenosti ka čistijoj i energetski održivoj budućnosti.

Kompanija Vaillant je bila zadužena za ugradnju solarnih kolektora.

"Na objektu ASA Bolnice instalirano je 70 solarnih pločastih kolektora autoTHERM VFK 145/3V. Smješteni su na krovu objekta i grupisani u 8 kolektorskih polja. Koncept grijanja sanitarne vode odvija se u dva stepena - predgrijavanje solarnom energijom preko kolektora i grijanje energijom iz kotlovnice ili podstanice. U oba stepena tehničko rješenje je zasnovano na sistemu tzv. "punjenja spremnika" vodom zagrijanom u izmjenjivačima topline. Sistem solarnih kolektora je projektovan sa protokom prenosnika topline 20 I/hm2 kolektora, tako da ukupni protok mjerodavan za izbor ostale opreme iznosi 3290 I/h", pojasnili su iz kompanije Vaillant.

asa

Prema Glavnom projektu hidroinstalacija potrošnja sanitarne tople vode je cca 9000 I/h temperature 60 °C te su predviđena 3 spremnika zapremine po 3000 litara.

"Kapacitet sunčeve energije, pa čak i u ljetnim dnevnim satima, nije dovoljan da zadovolji ukupne potrebe grijanja sanitarne vode te je potrebno njeno dogrijavanje ili grijanje u periodu kad sunčevi kolektori nisu efektni. U tu svrhu projektovan je sistem grijanja/dogrijavanja sanitarne vode po principu "punjenja spremnika" koristeći energiju iz kotlovnice/podstanice. Sistem je sastavni dio postrojenja, priključuje se na glavni razdjelnik i sabirnik", rekli su iz kompanije Vaillant.

Iz ASA Bolnice su kazali da je održivost i energetska efikasnost jedna od obaveza i odrednica stvaranja boljeg i zdravijeg okruženja i budućnosti.

"Ovi solarni kolektori nisu samo tehnološki čudo, već su i simbol naše posvećnosti zaštiti životne sredine. Postavljanjem 70 solarnih kolektora, mi smanjujemo naš ekološki otisak i koristimo obnovljiv izvor energije kako bismo napajali dio našeg sistema", rekli su iz ASA Bolnice.

kolektori

Svaki od ovih kolektora je dizajniran s vrhunskom tehnologijom za maksimalnu apsorpciju sunčeve energije.

"Ova inicijativa ne samo da nam pomaže da smanjimo troškove dugoročno, već i podržava lokalnu zajednicu. Naša posvećenost lokalnom partnerstvu znači da zajedno gradimo održivu budućnost za sve nas", poručili su.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije