PROJEKAT VRIJEDAN OKO 40 MILIONA KM

Otvara se novi ski-centar u BiH, bit će zaposleno čak 2.000 ljudi

07.12.2023. 09:28 / Izvor: Nezavisne novine
ski centar

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić istakao je da bi uskoro trebalo da bude otvoren ski-centar "Igrišta", koji će biti okosnica razvoja.

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić istakao je da bi uskoro trebalo da bude otvoren ski-centar "Igrišta", koji će biti okosnica razvoja.

Ljevnaić je napomenuo da je više od 90 posto infrastrukturnih radova završeno, a bit će zaposleno 2.000 ljudi zahvaljujući toj investiciji.

"Ponosan sam što smo u kratkom roku uspjeli da izgradimo ski-centar. Radovi su zahtijevali dovođenje struje, pa je izgrađeno više od pet novih trafostanica, kao i dvije staze, nova šestosjedna žičara, vodosnabdijevanje. Ostalo je još 10 radnih dana da završimo izgradnju akumulacije", izjavio je Ljevnaić novinarima na Jahorini.

On je rekao da su topovi pripremljeni, a objekti koji su planirani da budu otvoreni ove sezone su u završnoj fazi, poput ski-bifea, izgradnje upravne zgrade, parkinga, sistema za vještačko osnježavanje, dok su u funkciji tjubing i pokretna traka za ski-poligon, dužine 620 metara, javile su Nezavisne novine.

"Otvaramo ski-centar s ciljem pružanja dodatnih mogućnosti za ljubitelje zimskih sportova, dodajući još jedno atraktivno odredište na našoj listi. Veliki broj takmičenja prebacićemo na Igrišta, s ciljem promocije ski-centra", naveo je Ljevnaić.

Ljevnaić je naglasio da će svi skijaši imati priliku da uživaju u novom skijaškom iskustvu na stazama koje obećavaju uzbudljiv i nezaboravan doživljaj, a nalaze se na putu Vlasenica-Han Pijesak.

"Timovi su posvećeni osiguravanju vrhunske infrastrukture i sigurnosti kako bi skijaši mogli da uživaju", napomenuo je Ljevnaić.

Ski-centar “Igrišta”, koji se nalazi uz magistralni put Vlasenica–Han Pjesak, izgrađen je za vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine kao pomoćni ski-centar. Nadmorska visina malog Igrišta je 1.331 metara, dok je najviši vrh velikog Igrišta 1.405 metara. Vlada Republike Srpske prošle godine donijela je odluku kojom se ovaj centar dodjeljuje Olimpijskom centru “Jahorina” na 30 godina bez naknade.

Skijaški centar “Igrišta” imaće tri staze koje će biti osvijetljene za noćno skijanje. Dužina ski-staza je 4.750 metara, šestosjed je dužine 820 metara i ima kapacitet do 3.500 skijaša na čas, dvije pokretne trake dužine po 150 metara, uz sve zimske aktivnosti na skijalištu. Planirani su i ljetni sadržaji.

Ranije je obavljeno da će kompletna investicija na kraju iznositi oko 40 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije