Projekat velikog značaja

Čubrilović: Uskoro u funkciji novi most na Rači

08.12.2023. 13:04 / Izvor: SRNA
Rača

Dionica auto-puta od Rače prema Bijeljini u velikoj izgradnji a ovih dana Srbija pušta u funkciju novi most.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je u intervjuu Srni da je dionica auto-puta od Rače prema Bijeljini u velikoj izgradnji, da je razvijeno više od 17 kilometara trase i da će ovih dana Srbija pustiti u funkciju novi most.

Čubrilović je istakao da ovaj projekat sa 80 odsto finansira Srbija, dok RS ima obaveze 20 odsto koje je u cijelosti izmirila.

"Radovi se odvijaju i rok bi trebao biti ispoštovan, što će biti sigurno od velikog značaja za auto-put u kompletu na potezu Banjaluka-Doboj-Brčko-Bijeljina-Rača", rekao je Čubrilović i istakao da vjeruje da će izvođač radova na toj dionici završiti posao i prije roka koji je predviđen za kraj iduće godine.

Kada je riječ o projektu Foča-Šćepan Polje, Čubrilović je rekao da su u toku pregovori sa Svjetskom bankom o 100 miliona eura od kojih bi veći dio bio iskorišten za izgradnju tog putnog pravca, a jedan dio za rehabilitaciju putne mreže.

On je podsjetio na početno neprihvatanje crnogorske strane, ali da su zajednički interes našli i BiH i Crna Gora, a pogotovo RS, jer cijeli pravac u dužini od 20 kilometara pripada Republici Srpskoj.

"Mi smo odgovorni i nosićemo zaduženje za završetak tog posla. I Svjetska banka je sada shvatila ozbiljnost i potrebu toga jer se ovim putem uvezuju dva glavna grada i dvije zemlje, postoji interes privrede i sa jedne i sa druge strane, a takođe i lokalnih zajednica, prvenstveno Foče radi razvoja i turističkog potencijala", rekao je resorni ministar.

Ministar saobraćaja i veza smatra da je potrebno održati međunarodni status i dozvole Aerodroma Banjaluka, za šta je neophodno obezbijediti finansijsku podršku.

"Vlada Republike Srpske je predvidjela određena sredstva i u 2024. godini. To se sigurno u ovom momentu može cijeniti kao nedovoljno, ali vidjećemo u toku budžetske godine da li se može nešto uraditi i mimo budžetske podrške", ocijenio je Čubrilović.

On je rekao da je razgovarano o tome da je neophodna dodatna priprema za partnerstvo, da li u formi djelimične privatizacije ili koncesionog ulaganja, jer su aerodromi država u okruženju svi našli partnere na svjetskom nivou.

"Ako bude postojala mogućnost da Aerodrom Banjaluka jedan takav aranžman dostigne, bit će to uspjeh.", istakao je Čubrilović.

Ćubrilović je istakao da pojedine željezničke pravce treba rekonstruisati, te da postoji i zajednički interes sa Željeznicama Federacije, prije svega kada je riječ o pravcu Doboj-Tuzla-Zvornik.

On je rekao da postoji interes i za pravac prema Hrvatskoj i prema Novom Gradu da se uđe u taj dio posla.

"Sve su to poslovi i obaveze koje menandžment Željeznica preuzima na sebe i pokušava da privede kraju, odnosno dođe do ugovora kako bi bila i konkretizacija svih tih projekata.", podsjetio je Čubrilović.

On je rekao da postoji interes nekih kompanija koje žele da ulažu, da li na koncesionoj ili kreditnoj osnovi, te da će se znati narednih mjeseci da li ima spremnosti da se prihvate ti uslovi i ugovori, a sigurno je da bez podrške Vlade RS Željeznice same ništa ne mogu da ostvare.

Čubrilović je rekao da su Željeznice Republike Srpske preduzeće koje ima potrebu za podrškom institucija i vlasti od kada postoje i da su rijetke samoodržive željeznice u svijetu koje mogu da obezbijede sredstva za svoj rad bez podrške budžeta.

"Sa Svjetskom bankom pregovaramo da se restrukturiranje Željeznica privede kraju jer je prije više od sedam godina potpisan ugovor o tome. Predstoji potpuna podjela na Infrastrukturu i Operacije i onda bismo mi ispunili uslove koji su tada potpisani sa Svjetskom bankom i dobili dalju podršku", rekao je Čubrilović.

On je istakao da postoji odluka Svjetske banke da će željeznički saobraćaj u oblasti Infrastrukture biti podržan, te da za Operacije treba tražiti načina kako da sami sebi zarade, što neće biti teško s obzirom na poziciju ovog javnog preduzeća.

Govoreći o projektu auto-puta Prijedor-Banjaluka, resorni ministar je naveo da je dinamika zadovoljavajuća, pogotovo u posljednjih osam do devet mjeseci, jer su i koncesionar i koncedent našli zajednički interes da to ubrzaju - jedni kako bi što prije mogli da riješe i imovinske odnose i ostale obaveze, a drugi kako bi što prije došli do kreditne linije iz Kine.

"Radi se nešto više od 15 kilometara za koje ima građevinska dozvola. Koncesionar to radi iz sopstvenih sredstava, a mi očekujemo da privedemo kraju dio svojih obaveza kako bi oni mogli da dobiju kreditnu liniju koja će biti finansijska podrška za završetak cjelokupnog projekta.", rekao je Čubrilović i istakao da očekuje da će posao biti završen prema koncesionom ugovoru koji je potpisan prije pet godina.

Čubrilović je istakao da iz ugla Vlade RE-a nije bilo jednostavno koncipirati budžet za 2024. godinu, s obzirom na opterećenja i obaveze, kao i da će biti potrebna povećana odgovornost i disciplina.

On je dodao da iz ugla resora saobraćaja i veza ne može biti u potpunosti zadovoljan kako su tretirana javna preduzeća, ona koja očekuju podršku budžeta.

"Vjerujem da će disciplina, koja će biti neophodna javnim preduzećima, doprinijeti realizaciji ukupnog budžeta i da će firme iz resora saobraćaja, kao što su Pošte Srpske, Željeznice, Putevi, Autoputevi, agencije i sve one koje su naslonjene na saradnju sa Vladom biti uspješnije u 2024. godini", poručio je Čubrilović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije