BRZA CESTA

Radovi se završavaju na proljeće, čeka se granični prelaz kod Gradiške

29.12.2023. 07:47 / Izvor: Nezavisne novine
gradiška

Brza cesta od mosta na Savi kod Gradiške do Novog Varoša u Hrvatskoj, biće završena na proljeće.

Brza cesta od mosta na Savi kod Gradiške do Novog Varoša u Hrvatskoj, koja će autoput Banjaluka - Gradiška spojiti s autoputem Zagreb - Beograd, biće završena na proljeće, potvrđeno je "Nezavisnim" u "Hrvatskim cestama", investitoru radova na ovoj dionici.

Međutim, to i dalje ne znači da će građani BiH i Hrvatske odmah cestu moći koristiti, s obzirom na to da još nije izgrađen granični prelaz na hrvatskoj strani, bez kojeg cesta neće moći biti otvorena za saobraćaj. Za razliku od Hrvatske, BiH je svoj granični prelaz izgradila još prije nekoliko godina, ali zbog kašnjenja na hrvatskoj strani u upotrebi je i dalje zastarjeli i neadekvatni prelaz u centru Gradiške.

U "Hrvatskim cestama" su precizirali da će oni svoj dio posla završiti na proljeće, a potom pokrenuti potrebnu proceduru za puštanje u saobraćaj.

"Kada je riječ o izgradnji graničnog prelaza, to je u nadležnosti Ministarstva finansija Republike Hrvatske, te vas ljubazno molimo da se njima obratite za informacije", pojasnili su oni.

"Hrvatske ceste" su nadležne da izgrade plato prelaza, što su i završile, a taj objekat, kao i samu brzu cestu, gradi preduzeće "Integral inženjering".

U Ministarstvu finansija Hrvatske su nam samo kratko odgovorili da će završetak radova biti u skladu sa dinamikom završetka radova izgradnje pristupnih saobraćajnica iz nadležnosti "Hrvatskih cesta".

Iako nema zvaničnih informacija o rokovima, nezvanično smo saznali da je realno da brza cesta bude puštena u saobraćaj na jesen, a najkasnije do kraja godine. Naime, kako nam je rečeno, Hrvatska će vjerovatno radove na graničnom prelazu početi na proljeće, a ocjena stručnjaka je da cijeli posao može biti završen u roku od šest do osam mjeseci.

Međutim, u međuvremenu bi se mogao pojaviti još jedan problem, i to između Banjaluke i Sarajeva. Naime, postoji mogućnost da, ako ne bude bilo dogovora o graničnom prelazu Svilaj, koji je izgrađen prije dvije godine, a za koji proces kategorizacije još nije u potpunosti okončan,  dođe do blokade potpisivanja sporazuma o graničnom prelazu na brzoj cesti kod Gradiške sa Hrvatskom, što bi značilo da su radovi završeni, a da nema saobraćaja.

U "Hrvatskim cestama" su nam rekli da će u 2024. godini početi i izgradnja treće faze, odnosno nastavak brze ceste od petlje kod Novog Varoša do autoputa Zagreb - Beograd. Nakon što i taj dio puta bude izgrađen, vozači se više neće morati isključivati kod Novog Varoša i prelaziti na postojeću cestu ka autoputu, već će se na auto-put moći priključiti direktno sa brze ceste.

"Što se tiče početka radova treće faze, nabavka radova je u toku i realno je očekivati da će radovi početi u 2024. godini", pojasnili su nam oni.

"Hrvatske ceste", inače, namjeravaju da do 2030. godine most na Savi kod Gradiške povežu brzom cestom preko Virovitice direktno sa mađarskom granicom.

U programu razvoja hrvatske saobraćajne infrastrukture ova dionica ucrtana je kao dio projekata koji se nalaze u Strategiji prometnog razvoja do 2030. godine, koji je objavljen na internet stranici "Hrvatskih cesta".

Nakon što ta kompletna dionica bude završena, put od Banjaluke do Beča, ukoliko ta brza cesta bude izgrađena i spojena s novoizgrađenim mostom na Savi kod Gradiške, kroz Mađarsku bi mogao biti kraći za više od 150 kilometara.

Ova kompletna dionica je dio evropskog koridora, pa je i EU djelimično finansirala dijelove njene gradnje. Primjera radi, EU je dala grant od oko šest miliona maraka za most na Savi, a davala je grantove i za auto-put Banjaluka - Gradiška, kao i za petlju kod Mahovljana, koja spaja taj auto-put s onim ka Doboju, koji je takođe finansiran evropskim sredstvima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije