U promet prije ljetne sezone

Slovenci spašavaju most Počitelj, Kinezima zbog greške nova kazna

30.12.2023. 10:02 / Izvor: Avaz.ba
most počitelj

Grandiozni most Počitelj, ali i cijela dionica autoceste na Koridoru 5C Počitelj – Zvirovići bit će puštena u promet prije ljetne sezone.

Grandiozni most Počitelj, ali i cijela dionica autoceste na Koridoru 5C Počitelj – Zvirovići bit će puštena u promet prije ljetne sezone, potvrđeno nam je iz Javnog preduzeća „Autoceste FBiH“.

Iako na jednom od spojeva mosta Počitelj, tačnije između stubova S3 i S4, visine od 92 i 91 metra, gdje su prije četiri mjeseca uočene pukotine, i dalje stoji krletka, a što je, podsjetimo, izazvalo brojne reakcije u javnosti, ipak, uskoro se očekuje otklanjanje spornih nedostataka.

Greška izvođača

Kako saznajemo, a što nam je potvrđeno, „Autoceste FBiH“ su odmah, zajedno s izvođačem i nadzorom radova, pristupile rješavanju problema, a u međuvremenu su angažirale i slovensku projektantsku kuću „Ponting“, koja je dostavila tehničko rješenje.

"To rješenje je poslano na saglasnost kreditoru izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići, odnosno Evropskoj investicijskoj banci (EIB). Upravo rješenje te projektantske kuće je bilo jedino koje garantira da će most Počitelj, nakon završenih radova, biti u potpunosti tehnički ispravan. Nepravilnost koja je nastala na mostu je greška izvođača, tako da će i troškove otklanjanja nepravilnosti snositi izvođač radova", potcrtali su iz „Autocesta FBiH“.

Tehnički prijem

Također, naglasili su da radovi na otklanjanju nedostataka koji će se izvoditi u narednom periodu na osnovu dostavljenih tehničkih rješenja ne iziskuju duži period.

"Osim ovih radova otklanjanja nedostataka, za čiji se početak čeka saglasnost kreditora, trenutno se izvode i završni radovi za potrebe odvodnje, kolovozne konstrukcije, betonske i sigurnosne ograde, kao i za postavljanje dilatacionih naprava te ugradnje vertikalne i horizontalne signalizacije", kazali su nam iz ove kompanije.

Napomenuli su da će JP „Autoceste FBiH“, nakon tehničkog prijema, preuzeti projekt s isključivo ispravno i kvalitetno izvedenim radovima, u skladu sa svim pravilima struke.

Visina skoro 100 metara

Izvođač radova na mostu Počitelj je azerbejdžansko-kineski konzorcij “Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited” i “Powerchina Roadbridge Group”. Zbog kašnjenja sa završetkom mosta u JP “Autoceste FBiH” su, podsjetimo, pokrenuli proceduru naplate penala. Most Počitelj ima šest stubova i dva upornjaka. Visina mu je blizu 100 metara, a dužina mosta je skoro kilometar. Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije