vrijednost radova 7,3 miliona eura

U toku veliki projekt: Bh. općina dobija direktnu vezu s Jadranskom obalom

27.01.2024. 08:18 / Izvor: Fena
stolac

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić osvrnula se ukratko na inicijativu spajanja Ravnog i Hutova, s ostatkom države i RH.

Ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi RH Oleg Butković rekao je u petak u Ravnom da je hrvatska vlada pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića podržala čitav niz velikih infrastrukturnih projekata na obostrano zadovoljstvo i BiH i Hrvatske, najavivši inicijativu o spajanju Ravnog i Hutova s cestom Stolac-Neum te granicom s RH.

Govoreći o prometnici koja općinu Ravno na jugu BiH povezuje sa Slanim u Hrvatskoj, ministar je kazao kako je Vlada RH prošle godine donijela odluku o financiranju ove veoma važne prometnice, koja spaja BiH s Republikom Hrvatskom.

"Ukupna vrijednost radova je 7,3 milijuna eura, mislim da je jako dobro da su radovi krenuli i što idu jako dobrim intenzitetom. Ono što čujemo je da bi za otprilike godinu dana u cijelosti deset kilometara nove prometnice bilo izgrađeno u punom profilu širine od 6 metara", rekao je hrvatski ministar. 

Osim ovog projekta hrvatski ministar je pokazao kako su u planu i novi.

"Mi smo razgovarali i o drugim cestovnim projektima, jedan od njih je cesta Aržano - Posušje, koja će krenuti ove godine, uz potporu RH. Danas ćemo i s načelnikom općine Ravnog (Andrija Šimunović) razgovarati jer postoji inicijativa da se općina Ravno spoji s Hutovom, a i tu bi Vlada RH participirala financijski u realizaciji te ceste. Skoro već osam godina, Vlada RH je pod vodstvom premijera Plenkovića podržala čitav niz velikih infrastrukturnih projekata, koji otvaraju mogućnost boljeg rasta gospodarstva, jer kad ste dobro prometno povezani, to je na obostrano zadovoljstvo i jedne i druge države", smatra Butković.

stolac

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić osvrnula se ukratko na inicijativu spajanja Ravnog i Hutova, s ostatkom države i RH.

"Na današnjem sastanku „rodila“ se nova inicijativa, a to je projekt spajanja Ravnog i Hutova sa cestom Stolac-Neum i onda dalje u produžetku s Dračevom i granicom s RH. Ministar Butković je iskazao spremnost za suradnju, odnosno mogućnost da opet Vlada RH sudjeluje u realizaciji tog projekta tj. osiguranju financijskih sredstava", poručila je federalna ministrica Katić.

 Načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović izjavio je kako su radovi na ovoj dionici krenuli u prosincu prošle godine.

"Rok izvođenja radova je 15 mjeseci. Ovo je najvrjedniji i najznačajniji projekt na području Općine Ravnog od njenog osnutka. Mislim da je ova cesta koja će u budućnosti povezati ovaj dio Hercegovine s jadranskom obalom nešto što će dugoročni i višestruko donijeti pozitivne rezultate, kako u gospodarskom, tako i u turističkoj djelatnosti. Iskreno se nadamo i demografskim pomacima, povratku ljudi, mladih obitelji i budućnosti života ovdje", naglasio je Šimunović.

Na prigodnoj svečanosti održanoj danas ranije u Stocu potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić uručio je 61 ugovor o sufinanciranju različitih projekata hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas mišljenja je kako ovaj projekt u Ravnom, kao i ostali širom BiH pomažu na razne načine ne samo Hrvatima, već i ostalima.

"Ovi projekti će zasigurno unaprijediti svakodnevni život, ne samo Hrvata, nego i svih ljudi u područjima gdje se realiziraju, kako ovaj projekt, tako i ostali koje smo danas potpisali u Stocu Nadamo se da će ti projekti donijeti dobrobit, ako Bog da, i povratak na područja. Ova priča ovdje i ovaj projekt spajanja s RH je zaista impresivan, u tom smjeru trebamo nastaviti s dobrom suradnjom i ostvarivanjem svih onih zadaća koje će donijeti dobrobit", zaključio je Milas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije