VEZA SA KORIDOROM 5C

Pogledajte kako napreduju radovi na Južnoj obilaznici Mostara (foto)

09.02.2024. 08:29 / Izvor: Akta.ba

Izgradnja Južne obilaznice Mostara gradi se punom parom.

Izgradnja Južne obilaznice Mostara gradi se punom parom.

Prizore radova koji se izvode na izgradnje mostarske obilaznice M6.1 i izgradnje dionice Miljkovići-Rodoč - veza na M-17, Tunel Novi podijelila je širokobriješka kompanija Hering

Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu za grad na Neretvi, a radovi bi se trebali završiti do kraja ove godine.

Ovaj projekt obuhvaća radove na dionici postojeće ceste, izmjenu dijelova trase, proširenje i ispravljanje krivina, odvodnju i sanaciju te na dijelu ceste izrada i trotoara.

Na ovoj dionici izgrađen je vijadukt "Marijanovića Draga" dug 200 metara i s visinom stubova preko 30 metara slovi za najzahtjevniji objekat u izazovnom svladavanju Kobilovače, uz probijanja brda za izgradnju najvećeg tunela Novi u BiH, vrijednog 25 milona KM.

Tunel Novi, dug 900 metara od ljeta 2022. godine probijaju širokobriješka kompanija Hering i kompanija Azvirt iz Azerbejdžana, dok nadzor provodi domaći konzorcij IGH i Integra iz Mostara i Divel iz Sarajeva.

Izgradnja tunela finansira se kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a radovi bi trebali biti završeni do kraja ljeta ove godine.

Istodobno, radove koji su počeli u decembru prošle godine, na izgradnja pristupne ceste Varda - Rodoč, u dužini od 2.700 metara, vrijedne 2.480.400 maraka, izvode građevinske kompanije Putovi d.o.o. Grude, koji po ugovoru sa Gradom Mostarom podrazumijevaju rekonstrukciju saobraćajnice i treba okončati u ovoj godini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije