Termalni izvori: Planirana investicija od 14 miliona KM

21.05.2013. 08:46 / Izvor: eKapija.ba
Termalni izvori: Planirana investicija od 14 miliona KM

Velika razvojna šansa za bolje pozicioniranje BiH kao turističke destinacije su brojni visokokvalitetni termalni izvori koji se mogu naći na više od 15 lokacija širom zemlje.

Velika razvojna šansa za bolje pozicioniranje BiH kao turističke destinacije su brojni visokokvalitetni termalni izvori koji se mogu naći na više od 15 lokacija širom zemlje. Kako pišu Poslovne novine, ostvareni broj noćenja u ZTC Banja Vrućica u prošloj godini najveći je u proteklih 20 godina. Riječ je o 164.000 noćenja, što u odnosu na 2011. godinu predstavlja rast od sedam posto. Kada su u pitanju planirana ulaganja u Bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica" Kozarska Dubica, u toku su dogovori Vlade Republike Srpske i menadžmenta bolnice.

Ukoliko dogovori urode plodom, u 2013. i 2014. godini u modernizaciju, a to podrazumijeva i povećanje kapaciteta, ulaganja bi mogla dostići oko 14.000.000 KM, izjavio je za Poslovne novine Željko Ivošević, izvršni direktor za nemedicinske poslove.

Po njegovim riječima, oko 95 posto ukupnog kapaciteta bolnice je usmjereno prema pacijentima koji dolaze preko Fonda zdravstvenog osiguranja, a svega pet posto prihoda nastaje kao rezultat zdravstvenog turizma. S obzirom na to da veći dio pacijenata dolazi preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, nema problema sa popunjenošću kapaciteta.

Međutim, liste čekanja su duge i prosječno vrijeme čekanja je četiri do pet mjeseci, a na nekim odjelima i duže. U toj bolnici je u toku 2012. godine boravilo ukupno 3.800 gostiju, odnosno pacijenata, navode Poslovne novine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije