Predstavljen projekt solarnog hlađenja

22.06.2013. 08:05 / Izvor: Fena
Predstavljen projekt solarnog hlađenja

U Banjoj Luci je danas održan okrugli sto o temi solarnog hlađenja. Predstavljen je projekt “Adriacold” i razgovarano je o alternativnim rješenjima za hlađenje, posebno mogućnostima korištenja solarne energije kao primarnog izvora za pokretanje rashladnog procesa.

U Banjoj Luci je danas održan okrugli sto o temi solarnog hlađenja.

Predstavljen je projekt “Adriacold” i razgovarano je o alternativnim rješenjima za hlađenje, posebno mogućnostima korištenja solarne energije kao primarnog izvora za pokretanje rashladnog procesa.

Skupu, koji je organiziran u okviru projektnih aktivnosti IPA programa “Adriacold” (Diffusion of Cooling and Refreshing Technologies using the Solar Energy Resource in the Adriatic Regions), a u organizaciji Ekonomskog instituta a.d. Banja Luka, te u saradnji s Energetskim klubom, prisustvovali su predstavnici istraživačkih, obrazovnih i javnih institucija, kao i potencijalni korisnici tehnologije solarnog hlađenja u BiH.

“Adriacold” projekt je odobren u okviru IPA Jadranskog programa (IPA Adriatic CBC Programme 2007-2013), prioritet 2. (mjera 2.3.) - Štednja energije i obnovljivi izvori energije.

Vodeći partner je Naučni park Area iz Trsta (Area Science Park Consortium Trieste), a ostalih 11 partnera su predstavnici instituta, provincija, lokalnih uprava, nacionalnih i regionalnih razvojnih agencija iz Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Albanije.

Ukupna vrijednost projekta je 2.635.000 eura, a Ekonomski institut iz Banje Luke je nosilac projektnih aktivnosti na području Bosne i Hercegovine. Period implementacije projekta je od oktobra 2012. do marta 2015. godine.

O korištenju energije i mogućnostima solarnog hlađenja u BiH govorio je profesor Petar Gvero s Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci, koji je istakao da je “Adriacold” prvi projekt iz oblasti korišćenja solarne energije za potrebe hlađenja koji se realizuje na našem terenu, a koji pokušava da procijeni stanje i kapacitete rashladnih sistema u zemlji.

Treba naglasiti da je zbog klimatskih poremećaja opći trend povećanja korišćenja rashladnih uređaja u svim sektorima, što ih čini značajnim faktorom koji utiče na strukturu potrošnje električne energije. Na svjetskom nivou to je već oko polovine ukupno utrošene električne energije.

Sektori usluga, prehrambene industrije i javni sektor su posebno značajni s aspekta korišćenja rashladne opreme, pa svaka ušteda u potrošnji električne energije može da ima velikog uticaja na racionalizaciju njihovih troškova poslovanja.

U našoj zemlji, sa značajnim solarnim potencijalom, postoji veliki prostor za sisteme solarnog hlađenja, a što može da bude rješenje za značajan broj objekata kao što su hoteli, tržni centri, bolnice, itd.

Projektne aktivnosti, u prvoj fazi, u koje je uključen Ekonomski institut Banja Luka,  odnose se na analizu potreba za hlađenjem u javnim i privatnim objektima na prostoru Republike Srpske i Federacije BiH. U drugoj fazi, nakon testiranja postavljenih skupova solarnih panela u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, izradit će se studija izvodljivosti s detaljnom analizom ekonomskih pokazatelja o opravdanosti ulaganja.

Studija će biti dostupna svim potencijalnim korisnicima tehnologije solarnog hlađenja i služit će kao uputstvo za korištenje predložene rashladne tehnike, saopćeno je iz Ekonomskog instituta Banja Luka.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije