Svjetiljke u LED tehnologiji zamijenile petrolejke

17.01.2014. 10:10 / Izvor: eKapija.ba
Svjetiljke u LED tehnologiji zamijenile petrolejke

Stanica Čelinac prva je stanica u Željeznicama RS u kojoj će od Nove godine glavne signale i predsignale, umjesto svjetiljki na petrolej, osvjetljavati svjetiljke u LED tehnologiji.

Stanica Čelinac prva je stanica u Željeznicama RS u kojoj će od Nove godine glavne signale i predsignale, umjesto svjetiljki na petrolej, osvjetljavati svjetiljke u LED tehnologiji. Posljednjeg dana 2013. godine instaliran je novi sistem osvjetljavanja na četiri signala i dva predsignala, nakon uspješnog probnog rada upravo u toj stanici.

Komisija za energetsku efikasnost i održivi razvoj Željeznica Republike Srpske posle sprovedenih aktivnosti vezanih za rekonstrukciju signalnih svjetiljki za osvjetljavanje glavnih likovnih signala i predsignala koje koriste petrolej kao pogonsko gorivo na signalne svjetiljke u LED rasvjetnim tijelima, nakon ispitivanja i dobijenog Rješenja od ministarstva saobraćaja i veza, Uputstva o opsluživanju signalnih svjetiljki sa LED lampama kod glavnih likovnih signala i predsignala, predložila je, a Uprava donijela odluku o rekonstrukciji signalnih svjetiljki.

Očekuje se da će rekonstrukcijom postojećih i instaliranjem signalnih svjetiljki za osvjetljavanje likovnih signala u novoj tehnologiji Željeznice Republike Srpske u svakoj godini ostvariti značajne uštede.

Rekonstrukcija postojećih signalnih svjetiljki je urađena u Sekciji ETP Doboj, kvalitetno i znatno jeftinije nego da je rađena izvan radionica ŽRS. Za neophodne opravke oštećenih i neispravnih signalnih svjetiljki, servisiranje i atestiranje zadužene su sekcije za elektrotehničke poslove u Doboju i Banjaluci.

Nakon stanice Čelinac, svjetiljke u LED tehnologiji biće instalirane u većim stanicama, Prijedoru i Novom Gradu, a potom i u ostalim sa mehaničkim signalima i predsignalima na kojima se koriste petrolejke.

Povećanje bezbjednosti, uštede, problemi sa održavanjem i ekološki aspekt osnovni su razlozi kojima su se inženjeri ŽRS rukovodili predlažući da ŽRS u radu koriste rasvjetna tijela u LED tehnologiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije