Investicije / PROJEKTI

Gradi se hotel Courtyard by Marriott u centru Sarajeva

Kako Marriott International nastavlja sa širenjem svog branda kroz Evropu, kompanija je najavila namjeru otvaranja prvog brandiranog hotela u Sarajevu, Courtyard by Marriott sa 130 soba i 2 apartmana. Ovo je ujedno i prvi hotelski brand koji uopće ulazi u Bosnu i Hercegovinu.

19.05.2014. 12:11 / Izvor: eKapija.ba

Kako Marriott International nastavlja sa širenjem svog branda kroz Evropu, kompanija je najavila namjeru otvaranja prvog brandiranog hotela u Sarajevu, Courtyard by Marriott sa 130 soba i 2 apartmana. Ovo je ujedno i prvi hotelski brand koji uopće ulazi u Bosnu i Hercegovinu.

Svećano potpisivanje franšiznog ugovora između investitora, LAKE doo i branda Marriott International, se održalo u prostorijama Općine Centar, gdje su prisustvovali svi koji su podržali realizaciju jednog ovakvog razvojnog projekta, iz Administracije Federacije, Kantona Sarajevo, te Općine Centar, partnerskih banaka, te dugogodišnjih saradnika i prijatelja iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Evropske Delegacije za BiH, Specijalnog Predstavnika EU u BiH, te Ambasade Savezne Republike Njemačke.

Inače ovaj business hotel će se nalaziti u ulici Skenderija 1, Sarajevo. Imaće 130 soba i dva apartmana. Pored toga sadržavaće konferencijsku salu– kapaciteta 80 ljudi, salu za sastanke – kapacitet 20 ljudi, business lounge salu -  kapacitet 20 ljudi, restoran, caffe bar, fitness salu, te podzemni parking prostor – kapaciteta 30 parking mjesta .

Investitor projekta je kompanija LAKE doo Sarajevo, koja vrši također nadzor i vođenje projekta. Vrijednost investicije je 10 miliona eura, a planirani datum otvorenja je maj 2015. godine.

Projekat arhitekture i enterijera radi Scott and Brownrigg, London, UK, dok su tokom izgradnje projekta po fazama, unajmljene domaće stručne kompanije i inžinjeri. Kompletno izvođenje objekta vrše domaće kompanije po standarima Marriott International.

Konsultantsku i stručnu tehničku pomoć pruža Marriott International, Interstate Hotels and Resorts. Dok će  upravljanje tokom rada Hotela biti prepušteno Interstate Hotels and Resorts.

U hotelu će biti uposleno 40 radnika, dok će na cijelom projektu biti 200 indirektno uposlenih.

Tokom projektovanja, kao i izgradnje nastojala se postići što veća energetska efikasnost, smanjujući eksploataciju energenata, kao i stopu zagađenja.

LAKE doo kroz svoje poslovanje teži ka što humanijoj eksploataciji resursa, kako kroz izgradnju, koristeći adekvatne načine projektovanja i ugradnje kvalitetnih materijala, tako i kroz životni vijek svojih objekata, gdje je značajno smanjena potrošnja.

Pored ovog razvojnog projekta, LAKE doo je u završnoj fazi izgradnje prvog zelenog stambenog objekta u Centru Sarajeva, u ulici Skenderpašina. Objekat će biti opremljen toplotnim pumpama, koje se globalno sve više koriste s obzirom na njihovu izuzetnu efikasnost, koja postiže uštede i do 60 %. Instalacija ovakve ovakve opreme za sobom povlači ugradnju što bolje termo izolacije. Objekat je također opremljen vlastitim rezervarom vode koji ima dovoljan kapacitet da stanari u svih 30 jedinica neće biti podložni gradskoj redukciji vode.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije