TERRE projekat- Instalirani fotonaponski paneli u Gradišci

17.11.2014. 10:32 / Izvor: eKapija.ba
TERRE projekat- Instalirani fotonaponski paneli u Gradišci

U sklopu projekta TERRE, LIR Evolucija je instalirala fotonaponske panele kapaciteta od 5 kW na krovu "Kulturnog Centra" Opštine Gradiška kao primjer mjere unapređenja energetske efiksanosti.

LIR Evolucija, nevladina organizacija koja posjeduje bogato iskustvo u oblasti implementacije razvojnih projekata finansiranih od strane EU, provodi projekat TERRE - Teritorija, Energija i Zapošljavanje na teritoriji Opština Banjaluka, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica, Srbac i Prnjavor. 

U sklopu projekta TERRE, LIR Evolucija je instalirala fotonaponske panele kapaciteta od 5 kW na krovu "Kulturnog Centra" Opštine Gradiška kao primjer mjere unapređenja energetske efiksanosti. Ova investicija ukazuje na mogućnosti iskorištavanja obnovljivih izvora energije i ekološku proizvodnju električne energije.

Solarna energija predstavljaja značajan obnovljiv izvor energije u regionu i, kao takva, investicija u fotonaponske panele je u potpunosti usklađena sa glavnim ciljem TERRE projekta podsticanja lokalnog razvoja putem korištenja OIE.  Upotreba solarnih sistema u svijetu rapidno raste, ne samo u obliku solarnih elektrana koje se bave proizvodnjom električne energije za prodaju, već se sve više koristi u domaćinstvima, trgovačkim centrima, parkiralištima, i sličnim objektima u cilju podmirivanja sopstvenih energetskih potreba. Na taj način je moguće osigurati djelimičnu ili potpunu autonomiju snabdijevanja energijom za takve objekte.  Veliki broj modernih objekata je dizajniran na način koji omogućava maksimalno korištenje solarne energije (direktno ili indirektno). Jedan od razloga za povećanu upotrebu solarnih panela je u činjenici da su troškovi njihovog održavanja relativno niski, posebno u poređenju sa troškovima održavanja drugih postojećih sistema. Kao rezultat se javlja porast interesa investitora za upotrebom solarne energije.

Realizacija solarnog postrojenja, pored pozitivnih finansijskih efekata, ima za cilj jačanje svijesti stejkholdera, zainteresovanih i posjetilaca "Kulturnog Centra” o trendovima u svijetu, primjeni obnovljivih izvora energije i dizajnu fotonaponskih solarnih sistema. Ona takođe ima indirektne efekte koji se odnose na smanjenje emisije CO2 smanjenjem upotrebe termoelektrana. Iako je ovaj uticaj skroman, predstavlja značajan doprinos zaštiti životne sredine.

TERRE  - Teritorija, Energija i Zapošljavanje je naziv projekta koji je zvanično odobren od strane Programa prekogranične saradnje zemalja Jugoistočne Evrope. Ukupan iznos sredstava za projekat koji traje 24 mjeseca iznosi oko 2,2 miliona eura.   Na projektu učestvuje 13 partnera.

Sveukupni cilj projekta je da pokaže kako racionalno  korištenje obnovljive energije (iz izvora kao što su biomasa, sunce, voda, vjetar), predstavlja efektivan pokretač za  održiv lokalni razvoj u ciljnim regijama, baziran na partnerstvu između javnih institucija, pojedinaca i lokalnih zajednica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije