Prvi TERRE trening seminar 'Obnovljivi izvor energije – energija biomase'

Najave / SEMINARI I EDUKACIJE

Prvi TERRE trening seminar "Obnovljivi izvor energije – energija biomase"

LIR Evolucija, nevladina organizacija koja posjeduje bogato iskustvo u oblasti implementacije razvojnih projekata finansiranih od strane EU, će organizovati prvi TERRE trening seminar 26. decembra 2013. na temu "Obnovljivi izvor energije – energija biomase".

26.11.2013. 15:59 / Izvor: eKapija.ba

LIR Evolucija, nevladina organizacija koja posjeduje bogato iskustvo u oblasti implementacije razvojnih projekata finansiranih od strane EU, će organizovati prvi TERRE trening seminar 26. decembra 2013. na temu "Obnovljivi izvor energije – energija biomase".

Aktivnosti u okviru trening seminara su sljedeće:

-              Prezentacija TERRE opšti pristup: Učešće i izgradnja kapaciteta u projektnim aktivnostima

-              Prezentacija o obnovljivim izvorima energije

-              Primjer iz prakse- praktična simulacija

Seminaru će prisustvovati učesnici koji će graditi zajedničke interese za korišćenje obnovljivih izvora energije kao efektivnog pokretača za održiv lokalni razvoj; a to su predstavnici lokalne vlasti, javnih preduzeća, javnih i edukativnih ustanova, poljoprivrednici, predstavnici firmi iz sektora obnovljivih izvora energije, finansijskih ustanova, nevladine organizacije i ostali. Predavač je direktor LIR Evolucije, dipl.mašinski inženjer Slaviša Jelisić. Prisutni će imati priliku da podijele svoja znanja, stručnost i iskustvo, saopštili su iz LIR-a.

TERRE  - Teritorija, Energija i Zapošljavanje je naziv projekta koji je zvanično odobren od strane Programa prekogranične saradnje zemalja Jugoistočne Evrope. Ukupan iznos sredstava za projekat koji traje 24 mjeseca iznosi oko 2,2 miliona eura.   Na projektu učestvuje 13 partnera; LIR Evolucija je BiH partner zajedno sa vodećim partnerom – Provincija Rimini, Italija; i ostalim partnerima: Provincija Rovigo, Italija; Iuav Univerzitet, Italija;  Lokalna uprava okruga Ujszilvas, Mađarska; Opština Szolnok, Mađarska;  Technology Promotion Burgenland Ltd, Austrija; Evropski Centar za Obnovljivu Energiju, Austrija;  Opština Odorhieu Secuiesc, Rumunija;  Centar za Održivi Ruralni Razvoj- Kranj, Slovenija; Opština Dimitrovgrad, Bugarska; Istarska Regionalna Energetska Agencija, Hrvatska; Privredna i Industrijska Komora Tirana, Albanija. 

Sveukupni cilj projekta je da pokaže kako razumno, pažljivo i integrisano iskorištavanje obnovljivih izvora energije (iz izvora kao što su biomasa, sunce, voda, vjetar), predstavlja efektivan pokretač za  održiv lokalni razvoj u ciljnim regijama, baziran na partnerstvu između javnih institucija, pojedinaca i lokalnih zajednica. Nadalje, ovo treba da rezultuje porastom prihoda i mogućnosti zapošljavanja u manje razvijenim  područjima, čime se promoviše rast i razvoj baziran na adekvatnoj upotrebi lokalnih resursa, saopštili su iz LIR Evolucije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave