Sokolac će uskoro dobiti teren za "Street workout"

22.05.2015. 15:56 / Izvor: eKapija.ba
Sokolac će uskoro dobiti teren za 'Street workout'

Danas su kod Nove sportske dvorane u Sokocu počeli radovi na izgradnji terena za „street workout“. Riječ je o teretani na otvorenom koja će biti na raspolaganju svim našim sugrađanima, ljubiteljima ovakvog vježbanja.

Danas su kod Nove sportske dvorane u Sokocu počeli radovi na izgradnji terena za „street workout“. Riječ je o teretani na otvorenom koja će biti na raspolaganju svim našim sugrađanima, ljubiteljima ovakvog vježbanja.

Inicijativa za izgradnju teretane na otvorenom pokrenulo je Udruženje mladih „Mobilijar“ iz Sokoca u saradnji sa Sportskim društvom „Glasinac“. Opština Sokolac obezbijedila je zemljište na kome će biti izgrađen teren, a preduzeće „N Trade“ sredstva za sprave.

Prema riječima sekretara Sportskog društva „Glasinac“, Vere Mijatović, u sklopu ovog terena biće postavljeno devet sprava. Ona je istakla da se izgradnjom teretane na otvorenom ukazuje na značaj fizičke aktivnosti i zdravog načina života, te da će teren biti dostupan svim našim sugrađanima, kako sportistima, tako i rekreativcima koji dio svog slobodnog vremena žele da iskoriste jačajući svoj duh i zdravlje vježbajući na otvorenom.

Što se tiče sprava koje su na raspolaganju na ovakvim terenima, to su trovisinsko veliko i malo vratilo, švedske ljestve, razboj za sklekove, paralelna ravna prečka, horizontalne ljestve, ravna klupa za trbušnjake, višefunkcionalna sprava, ravna šipka za sklekove, klupa za leđne mišiće i kosa klupa. Popularni naziv za vježbanje na ovim spravama je „street workout“.

Bazične vježbe „street workout-a“ su sklekovi, čučnjevi, zgibovi, propadanja, penjanja i sl. Kao otpor koristi se vlastito tijelo, a prilikom izvođenja nekih vježbi mogu se dodati težine u obliku tegova za noge, trening prsluka, i sličnih rekvizita.

Kako navode na jednom od blogova o načinu ovakvog viježbanja, u principu „street workout“ je kombinacija gimnastike i akrobatike na otvorenom sa jednom dodatnom dozom razmišljanja same osobe koja nastupa, gdje njegov nastup prerasta u jedan slobodan stil tj. free style gde postaje atraktivno i puno zabavnije od same klasične gimnastike. U ovaj način vježbanja mogu se upustiti apsolutno svi, bez obzira na pol, fizičku spremu i godište.

Iz Udruženja mladih „Mobilijar“ Sokolac pozivaju sve zainteresovane sugrađane koji su u mogućnosti da u narednih nekoliko dana dođu kod Nove sportske dvorane i pomognu u radovima na izgradnji teretane na otvorenom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije