Integral dao najnižu ponudu za izgradnju mosta kod Svilaja

Investicije / PROJEKTI

Integral dao najnižu ponudu za izgradnju mosta kod Svilaja

Ugovor za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja biće potpisan najdalje početkom februara i, ukoliko sve bude išlo kako je planirano, već ove građevinske sezone počeće radovi na ovom projektu vrijednom oko 26 miliona evra.

15.01.2016. 10:41 / Izvor: Nezavisne novine

Ugovor za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja biće potpisan najdalje početkom februara i, ukoliko sve bude išlo kako je planirano, već ove građevinske sezone počeće radovi na ovom projektu vrijednom oko 26 miliona eura.

Na nedavno zatvorenom tenderu najnižu ponudu dostavio je konzorcijum firmi "Integral inženjering" i "Vektor Integra", koji je izgradnju ovog mosta procijenio na 18,9 miliona eura bez PDV-a.

Druga najniža ponuda je ona koju su zajednički dostavile kompanije "Euroasfalt" i GP ŽG iz Sarajeva te "Zagreb montaža" iz Zagreba, koje su gradnju mosta dugačkog 660 i širokog 29 metra na autoputu 5c na relaciji Svilaj - Odžak procijenile na 21,7 miliona eura bez PDV-a. Rok za izvođenje radova na ovom projektu je 730 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača radova u posao.

"Sve ide svojim tokom. Očekujemo do kraja januara ili najdalje početkom februara da sve bude završeno što se tiče izbora izvođača radova", rekao je Izet Bajrambašić, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH i predsjednik Međunarodne komisije koja vodi projekat izgradnje mosta.

Što se tiče ostalih ponuđača, pored firmi iz Hrvatske i BiH za projekat izgradnje mosta zainteresovane su i kompanije iz Austrije, Španije i Češke, a njihove ponude uglavnom se kreću oko 24 miliona eura.

Podsjećanja radi, projekti mosta na Savi kod Svilaja i onog kod Gradiške dobili su zeleno svjetlo na samitu zemalja zapadnog Balkana, koji je ljetos održan u Beču. Na ovom samitu odobren je grant od 29 miliona eura za izgradnju ova dva mosta, s tim da su za onaj kod Svilaja predviđena 22 miliona eura.

Priča o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja na koridoru 5c počela je još 2010. Na prvom tenderu 2011. godine s ponudom od 21 milion eura pobijedila je austrijska firma "Strabag", ali u roku od 180 dana od izbora nije uvedena u posao jer investitor nije obezbijedio svu potrebnu dokumentaciju. Samo dan nakon isteka tih 180 dana "Strabag" raskida ugovor i traži odštetu od oko 2,5 miliona eura.

Zbog svega ovoga u priču o izgradnji mosta kod Svilaja uključili su se SIPA i Tužilaštvo BiH. Nakon što je "Strabag" odustao, dogovoreno je da posao bude dodijeljen drugoplasiranom "Viaduktu" iz Zagreba, s tim da je dogovoreno da pola posla pripadne zeničkoj kompaniji "Metalno".

Međutim, EIB i EBRD to nisu dozvolili, insistirajući da tender bude poništen i da bude raspisan novi. Na drugom ponovljenom tenderu, koji je završen u martu 2013, najnižu ponudu dostavio je konzorcijum OHL i "Skladgradnja", a zatim JV "Hidroelektra niskogradnja" i "Integral inženjering", a tek onda "Viadukt" s cijenom za skoro milion evra višom od prvoplasiranog, međutim to nije spriječilo Međudržavnu komisiju da posao ipak dodijeli njima.

Obrazloženje Ministarstva transporta i komunikacija BiH bilo je da je prvorangirani "promašio temu" i da ponuda nije bila u skladu s konkursnom procedurom, dok je drugoplasirana firma u sukobu interesa jer je Institut za građevinarstvo Banjaluka u vlasništvu firme koja se prijavila na tender.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije